Volledig scherm
© AD

De mooiste goal die nooit gemaakt werd

Elke dag belichten wij een historisch sportmoment van dezelfde datum. Vandaag 9 april 1983: de mooiste goal die nooit gemaakt werd.

Het EK van 1984 was het toernooi van Michel Platini. Alles wat de Franse middenvelder aanraakte, verdween in de goal. Vaak nog mooi ook. Platini tekende voor twee hattricks in de groepsfase, en scoorde in totaal negen keer in vijf EK-wedstrijden. Ongeëvenaarde cijfers. De Europese titel van 1984, behaald in eigen land, mag dan ook in z’n geheel op zijn conto geschreven worden. Hoe goed zijn kompanen Alain Giresse en Jean Tigana die zomer ook waren.

Hans-Günter Bruns was ook aanwezig op dat toernooi in Frankrijk. Bruns was bankzitter bij West-Duitsland, en wachtte geduldig op speelminuten die niet zouden komen. Onze oosterburen waren de titelhouders maar kenden een belabberd EK 1984. De groepsfase bleek het eindstation, het shirt van Bruns kon zonder moddervlekken weer in de tas.

Pas veel later, in het YouTube-tijdperk, zou Hans-Günter Bruns een cultstatus verwerven. In 2009 verscheen er een filmpje met als titel Greatest Goal never scored. Een dravende solo van de Borussia Mönchengladbach-speler vanaf de eigen cornervlag, eindigend met een kus van beide palen. Je zou het sneu kunnen vinden dat Bruns zijn solo niet kon afronden, dat de arbeid niet beloond werd met een doelpunt. Aan de andere kant hadden we Hans-Günter Bruns vermoedelijk niet herinnerd als die bal er wél in was gegaan.