De prestatiematrix zal ons maanden blijven achtervolgen

Volledig scherm
Thijs Zonneveld. © AD
 
In Nederland zijn we blijkbaar niet in staat om schaatsen simpel te houden. De bouw van een nieuwe ijshal loopt al spaak bij het proces van het beoordelen van de plannen ervoor. En in plaats van één wedstrijd te houden waar alle schaatsers zich kunnen plaatsen voor de Spelen hebben we een wirwar van OKT's, nominaties, selectiemomenten, skate-offs en aanwijsplekken.

Er is geen houden meer aan; het Grote Gelul kan beginnen. Gisteren werd de aftrap van een winter vol geklets over procedures gegeven door de schaatsbond en NOC*NSF, tijdens een persconferentie over de selectiecriteria voor de Olympische Spelen.

Ik kan u een 34 pagina's tellende samenvatting inclusief voetnoten geven, maar ik kan het ook bij één woord laten dat alles omvat: prestatiematrix.

De prestatiematrix is, hoe kan het ook anders, een Nederlandse uitvinding. In andere landen is schaatsen een sport waarbij je zo hard mogelijk rondjes linksom rijdt op een ijsbaan, hier is het een combinatie van econometrie, wiskunde, polderoverleg en gewauwel in de ruimte.

De prestatiematrix is het best te vergelijken met de financiële producten van net-voor-de-kredietcrisis. Je gooit wat hypotheken bij elkaar, je knipt de boel op, je mixt het geheel door elkaar, je duwt de boel door een paar wiskundige formules heen en daarna maak je het geheel af met een sausje van variabele rentetarieven. Het eindproduct ziet er heel blits uit, maar geheid dat niemand er meer ene jota van snapt. En nog geheider dat je er uiteindelijk gezeik mee krijgt.

In Nederland zijn we blijkbaar niet in staat om schaatsen simpel te houden. De bouw van een nieuwe ijshal loopt al spaak bij het proces van het beoordelen van de plannen ervoor. En in plaats van één wedstrijd te houden waar alle schaatsers zich kunnen plaatsen voor de Spelen hebben we een wirwar van OKT's, nominaties, selectiemomenten, skate-offs en aanwijsplekken.

De consequentie: protesten, arbitragecommissies, en eindeloos geouweneel over de interpretatie van artikel 1256 lid b sub c. Tussendoor moet er ook nog een ploegenachtervolging worden samengesteld waarvoor de regels zo dubbelzinnig zijn, dat er nu iemand is aangesteld om de regels te toetsen (waarover uiteraard ook alweer geouweneel is.)

Het gaat alleen maar over de vorm, nooit over de inhoud. De procedure is belangrijker dan de schaatsers zelf. Er worden vuistdikke handwerken geschreven met selectieregels en uitzonderingen op de uitzonderingen in plaats van tijd en energie te steken in het behoud van een wereldbekerwedstrijd in eigen land, zodat Nederlandse schaatsers niet nóg een keer extra naar Zuid-Oost-Kazachstan moeten voor een wedstrijd.

De ellende met die prestatiematrix gaat ons de komende maanden achtervolgen. Dat woord gaan we dag na dag tegenkomen. In de krant, op tv, in de rij bij het koffieautomaat - want we schijnen niet over schaatsen te kunnen praten zonder die **%#@$^*(#$$#! prestatiematrix. Laten we die ongein dan nu maar in één keer voor de hele winter bespreken, zijn we er het snelste vanaf.

Komt ie:
Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix. Prestatiematrix.

Zo.

Kunnen we nu dan gewoon gaan schaatsen?