Edgar Davids en Clarence Seedorf in duel.
Volledig scherm
Edgar Davids en Clarence Seedorf in duel. © ANP / AD

De spijkerharde duels tussen Davids en Seedorf in de CL-finale

Elke dag belichten we een historisch sportmoment van dezelfde datum. Vandaag 20 mei 1998: de spijkerharde duels in de Champions League-finale tussen oud-Ajacieden Edgar Davids en Clarence Seedorf.

Er was geen houden aan. Het droomelftal waarmee Ajax midden jaren negentig alle hoofdprijzen veroverde, werd aan stukken gescheurd door rijkere Zuid-Europese topclubs. Met name AC Milan ging als een roedel bloeddorstige hyena’s tekeer op de Amsterdamse talenten van Louis van Gaal. Patrick Kluivert, Winston Bogarde, Michael Reiziger en Edgar Davids werden naar Noord-Italië gelokt, waar ze één voor één met flinke winst werden doorverkocht. AC Milan had een scherp neusje voor lucratieve handelsprojecten.

De eerste vogel die bij Ajax uitvloog, was Clarence Seedorf. Hij vertrok vrijwel direct na de Champions League-finale van 1995 naar het zuiden van Europa. Via Sampdoria belandde de middenvelder bij Real Madrid. En daar ging hij vrolijk verder met zijn hobby: het verzamelen van zilverwerk. Er is zeker wel wat op de loopbaan van Seedorf aan te merken, maar vind maar eens voetballers met een mooiere prijzenkast dan hij.

Op 20 mei 1998 beleefde Clarence Seedorf met Real Madrid een weerzien met zijn voormalige Ajax-mattie Edgar Davids, die inmiddels voor Juventus uitkwam. Het decor, de Champions League-finale in Amsterdam, stond bol van de symboliek, maar daar hadden de twee middenvelders geen boodschap aan. Seedorf en Davids bestreden elkaar die avond met het kapmes tussen de tanden, het publiek werd getrakteerd op enkele spectaculair harde duels. Seedorf kwam als winnaar bovendrijven, Real Madrid won met 1-0.

Clarence Seedorf knuffelt de Champions League-beker.
Volledig scherm
Clarence Seedorf knuffelt de Champions League-beker. © Marcel Antonisse / AD