Volledig scherm

De vreemde schreeuw van Cristiano Ronaldo

De sportgeschiedenis barst van de bijzondere, spectaculaire en legendarische momenten. Dit jaar belichten we elke dag een historisch sportfragment van dezelfde datum. Op 12 januari brengt de tijdmachine ons naar 2015: de vreemde schreeuw van Cristiano Ronaldo.

Het zal je als voetballer maar overkomen. Jarenlang alle denkbare records breken, een scheepslading aan doelpunten maken voor topclubs in Europa, met je trotse hoofd op computerspelletjes staan en Champions League-bekers verzamelen alsof het suikerzakjes zijn. En dan nóg niet de erkenning krijgen waar je naar op zoek bent. Omdat een of andere Argentijnse dwerg je qua virtuositeit net iets overklast.

Cristiano Ronaldo is afkomstig van Madeira. Een eiland dat net zo bij Portugal hoort als Limburg bij Nederland; een volwaardig onderdeel van de natie, maar de bewoners voelen zich vanwege hun accent niet altijd serieus genomen. Een licht minderwaardigheidscomplex is Ronaldo van jongs af aan niet vreemd. Hij vindt zichzelf de beste voetballer van de wereld, en in een Messi-loos tijdperk had hij het zeker bij het juiste eind gehad. Maar die kleine Argentijn dartelt nu eenmaal in de zelfde periode als Ronaldo over de Europese velden, en dat gegeven lijkt de Portugees soms moeilijk te kunnen verkroppen.

Deze frustratie uitte zich in de luide ‘siiiiii’ die Ronaldo de wereld in brulde op 12 januari 2015. De Portugees had zojuist de Gouden Bal gewonnen, en vierde dat op een manier die meer verongelijktheid dan blijheid blootlegde. FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die naast Ronaldo op het podium stond, schrok zichtbaar van de kreet. Nu kan de Gouden Bal, de verkiezing voor de beste voetballer van de wereld, in de officiële voetbalstatistieken niet tippen aan echte prijzen als Champions League-bekers, landstitels, EK’s en WK’s. Maar qua prestige en aanzien is het een uiterst waardevolle beloning. Zeker voor Ronaldo.

Klik hier voor alle afleveringen van deze rubriek