Volledig scherm
© ANP

Derksen bijna terug als baas om voetbalblad VI 'te redden'

Om het voetbalblad VI 'te redden', heeft de uitgever recent de omstreden oud-hoofdredacteur Johan Derksen gevraagd terug te keren als kapitein van het schip. Derksen zou worden benoemd als directielid en terugkeren als columnist. Dat blijkt uit een mailwisseling tussen Derksen en WPG Uitgevers-baas Koen Clement, in handen van het AD.

Quote

Ik heb geen trek in oeverloos geneuzel met mensen die van een journalis­tiek product de Donald Duck hebben gemaakt

Johan Derksen
Volledig scherm
© ANP

'De snor' die tegenwoordig in het gelijknamige tv-programma op RTL7 geregeld hard uithaalt naar het tijdschrift (waar hij tot eind 2013 hoofdredacteur van was) zag een terugkeer wel zitten. Wel wilde hij vetorecht over de inhoud van het blad, 'anders heeft het geen zin'. In een email van 5 november schrijft hij:

Oeverloos geneuzel
'Ik heb geen trek in oeverloos geneuzel met mensen die van een journalistiek product de Donald Duck hebben gemaakt.' Clement ging hiermee akkoord. 'Op voorwaarde dat de rondborstige dames in de society-spread blijven. Deal!' Ook wilde hij dat Derksen - onder veel oud-collega's en bekenden bekend als autoritair en meedogenloos - zich zou inzetten om 'de interne samenwerking en sfeer substantieel te verbeteren'.

Uit de mailwisseling blijkt dat het huidige duo VI-hoofdredacteuren Tom van Hulsen en Thijs van Veghel dit een onzalig plan vonden. Clement trok toen zijn keutel in. Johan Derksen richtte zich daarop per mail tot enkele redactieleden: 'Het is voor mij onmogelijk nog langer met een directeur te werken die me eerst aanstelt en vervolgens in de war raakt. Jullie zijn niet te benijden met zo'n leiding.'

Quote

Ik wilde hem tijdelijk in de rol van ad interim, maar had snel door dat het een slecht plan was

Koen Clement, Uitgever

Met enige schaamte
Koen Clement gaf gisteren met enige schaamte toe dat hij Derksen vroeg terug te keren. ,,Ik wilde hem zeer tijdelijk in de rol van ad interim tot maart dit jaar. Het idee ontstond al wild brainstormend vanuit een respect voor wat Derksen voor VI heeft betekend. Ook om hem daarna waardig te laten vertrekken. Ik had snel door dat het een slecht plan was. Een momentopname.'' 

Het aantal abonnees van VI liep terug van 188.000 in het jaar 2000 tot 116.000 in het derde kwartaal van 2014. De kreet dat hij met Derksen VI wilde 'redden', neemt Clement terug. ,,Dat was verkeerde beeldspraak. Het gaat goed met VI. We hebben nog veel plannen met het merk.'' De directeur van WPG Uitgevers (ook verantwoordelijk voor titels als Vrij Nederland) wil nog kwijt dat hij '300 procent achter de huidige hoofdredactie' staat. 

Negatieve uitspraken
Tom van Hulsen gaf maandag nog aan dat de samenwerking tussen het blad en het tv-programma stopt. Hij ergert zich kapot aan de negatieve uitspraken van het tv-trio Wilfred Genee, René van der Gijp en vooral Johan Derksen. Andersom zou RTL haar programma in de toekomst willen koppelen aan een nieuw en eigen voetbalplatform. 

Derksen heeft het terugblikkend op zijn bijna-terugkeer over 'heren in paniek'. ,,Ik ben daar weg en ik bemoei me nergens meer mee.''