Volledig scherm
Winnaar Andy Murray (l) en Novak Djokovic tonen hun trofeeën aan het publiek. © afp

Djokovic: 'Eer om deel uit te maken van deze finale'

Andy Murray kon het vandaag op het centercourt van Wimbledon amper geloven dat hij het belangrijkste tennistoernooi ter wereld had gewonnen. De 26-jarige Schot rekende in de finale af met Novak Djokovic en schonk Groot-Brittannië daardoor na 77 jaar eindelijk een opvolger voor Fred Perry, de laatste Britse winnaar van Wimbledon. 'Iedereen wilde een Britse winnaar zien, ik hoop dat jullie er van hebben genoten', stamelde Murray. Het massale gejuich op het volgepakte centercourt zei vervolgens genoeg.

Volledig scherm
Andy Murray, winnaar van Wimbledon 2013. © reuters

Een jaar na zijn verloren finale tegen Roger Federer mocht Murray als winnaar alsnog de gouden beker tonen aan zijn landgenoten. 'Ik voel me heel anders dan vorig jaar. Toen beleefde ik één van de zwaarste momenten uit mijn carrière', zei de Schot, die een speciaal bedankje had voor zijn coach Ivan Lendl. De oud-tennisser verloor twee keer de finale van Wimbledon. 'Hij heeft er als speler alles aan gedaan om deze beker te winnen, nu heb ik het voor hem gedaan.'

Even leek Murray nog bevangen te worden door de zenuwen. Op 5-4 en 40-0 in de derde set kreeg de Schot drie wedstrijdpunten, maar hij liet die allemaal liggen. 'Ik heb geen idee wat er allemaal gebeurde, ik kan me niets meer herinneren van die laatste game. Ik was zó geconcentreerd. Ik heb veel tegen Novak gespeeld, hij is een echte vechter, die al zo vaak uit verloren positie is teruggekomen. Dat maakte het extra zwaar', aldus Murray. Bij zijn vierde matchpoint was het wel raak. Zijn tweede grandslamtitel leverde Murray ruim 1,8 miljoen euro op en bovenal eeuwige roem in Groot-Brittannië.

Djokovic: 'Een eer'
Novak Djokovic besefte dat hij een belangrijk onderdeel was van een historisch tennismoment. Met Andy Murray kreeg Wimbledon na 77 jaar eindelijk weer eens een Britse winnaar. 'Ik weet hoeveel dit betekent voor iedereen in het land, dus goed gedaan Andy', zei de Servische nummer 1 van de wereld. Djokovic moest in de finale in drie sets buigen voor de 26-jarige Schot. 'Je verdient dit echt.'

Decennialang snakten de Britten naar een opvolger voor Fred Perry, die in 1936 de laatste tennisser was uit eigen land was die zegevierde op Wimbledon. 'Ik besef dat de druk op Andy daardoor heel groot was. Iedereen verwachtte heel veel van hem, dat maakt dit succes alleen maar nog groter. Dat hij hier na die verloren finale van vorig jaar weer stond, is heel knap. Het was een eer om deel uit te mogen maken van deze finale', aldus Djokovic.