Volledig scherm
Wie was de sportman van het jaar? © AD

Dumoulin, Verstappen, Van Gerwen of toch iemand anders?

PollSinds 1951 wordt in Nederland de sportman van het jaar aangewezen. Abe Lenstra was destijds de eerste, Max Verstappen vorig jaar de laatste. Wie verdient de eretitel dit jaar? 

Er wordt gekeken naar de prestaties vanaf 1 december van het vorige jaar, tot en met 30 november van dit jaar. De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending van het NOS NOC*NSF Sportgala plaats. De stemmen van de sporters en coaches tellen voor vijftig procent mee, de stemmen van de juryleden samen voor de overige vijftig procent. Wij hebben alvast een kleine voorselectie gemaakt van de mogelijke genomineerden. Stem mee! We maken binnenkort de uitslag bekend!

Lees onder de poll een profiel van de acht kandidaten

Tom Dumoulin

Volledig scherm
Tom Dumoulin na zijn winst van de Giro d'Italia. © scs/Sirotti

Geen Tour de France en geen Vuelta dit jaar voor Tom Dumoulin. Alle focus ging naar de Giro d'Italia, en met succes. Dumoulin moest in de afsluitende individuele tijdrit van 29,3 kilometer in Milaan tien tellen goedmaken op Thibaut Pinot, veertien op Vincenzo Nibali en drieënvijftig op Nairo Quintana. Daar slaagde Turbo Tom in. De 27-jarige wielrenner uit Maastricht werd daarmee de eerste Nederlandse winnaar van een grote wielerronde sinds Joop Zoetemelk in 1980 de Tour de France won. Als kers op de taart werd Dumoulin in september in het Noorse Bergen ook nog even wereldkampioen tijdrijden, nadat hij de Sloveen Primož Roglič liefst 58 seconden achter zich liet. 

Max Verstappen

Volledig scherm
Max Verstappen balt zijn vuist na zijn winst in de Grand Prix van Mexico, zondag 29 oktober. © Getty Images

Max Verstappen (20) werd vorig jaar al verkozen tot sportman van het jaar, al hechtte de Limburgse snelheidsduivel daar zelf weinig waarde aan. Dit jaar verloopt het Formule 1-seizoen in eerste instantie een stuk minder voor Verstappen, wiens RB13 niet altijd doet wat hij wil. De GP's van Bahrein, Spanje, Canada, Azerbeidzjan, Oostenrijk, België en Singapore rijdt hij niet uit. Op 1 oktober zet Verstappen zijn frustratie opzij en wint de Grand Prix van Maleisië. Vier weken later volgt zijn derde zege in de Grand Prix, als hij van begin tot eind domineert in de Grand Prix van Mexico. 

Michael van Gerwen

Volledig scherm
Michael van Gerwen met de wereldbeker. © Gratis

Michael van Gerwen (28) werd vorig jaar tot zijn grote verbazing niet genomineerd voor de sportman van het jaar-verkiezing, terwijl hij in 2016 liefst 25 toernooien won en daarmee een record verbrak. De wereldtitel ontbrak echter op zijn palmares. Op 2 januari 2017 lukte het de Brabantse darter wel, nadat hij in de WK-finale overtuigend (7-3) won van regerend wereldkampioen Gary Anderson. De rest van het jaar bleef Van Gerwen de grote heerser in de dartswereld. Vanaf 14 december gaat Mighty Mike in Londen op voor zijn derde wereldtitel. 

Rico Verhoeven

Volledig scherm
Rico Verhoeven in zijn gevecht met Badr Hari.

Rico Verhoeven was ook in 2017 weer de onbetwiste koning van het kickboksen. De 28-jarige vechter uit Bergen op Zoom won het afgelopen jaar alle drie zijn gevochten. Op 10 december 2016 won hij in Oberhausen het veelbesproken gevecht van Badr Hari, die in de tweede ronde moest opgeven met een blessure. In mei van dit jaar won Verhoeven in Den Bosch op punten van Ismael Lazaar en op 14 oktober werkte hij de Braziliaanse MMA-vechter Antonio Bigfoot Silva naar de vlakte in Guangzhou, China. Op 9 december sluit Verhoeven, die onlangs zijn zieke vader verloor, zijn jaar af met een gevecht tegen Jamal Ben Saddik in Ahoy Rotterdam. 

Sven Kramer

Volledig scherm
Sven Kramer. © ANP

Sven Kramer was ook in 2017 weer de onbetwiste koning van de schaatswereld. In januari werd hij in zijn geboorteplaats Heerenveen voor de negende keer Europees kampioen allround schaatsen. Bij de wereldkampioenschappen afstanden in Zuid-Korea won Kramer de 5000 en de 10.000 meter. Dit schaatsseizoen begon de 31-jarige Fries met goud op de 5000 meter bij de NK afstanden. Nu werkt Kramer toe naar de Olympische Winterspelen, die op 10 februari van start gaan. Kramer werd in 2007 al eens verkozen tot sportman van het jaar. 

Mathieu van der Poel

Volledig scherm
Mathieu van der Poel. © BELGA

Er staat in het veldrijden geen maat op Mathieu van der Poel. De 22-jarige modderkoning won de eerste vier wereldbekerwedstrijden van dit seizoen. Van der Poel staat daardoor dik bovenaan in het klassement om de wereldbeker. Zijn grootste concurrent, de Belgische regerend wereldkampioen Wout van Aert, heeft liefst 100 punten minder. Van der Poel wil begin februari in Valkenburg ook de wereldtitel veroveren, iets wat hem in 2015 al lukte in het Tsjechische Tábor. 

Kai Verbij

Volledig scherm
Kai Verbij. © ANP

De in Leiderdorp geboren Kai Verbij (23), zoon van een Japanse moeder en een Nederlandse vader, kende een droomstart van dit jaar. Op zaterdag 7 januari 2017 werd hij in een bomvol en vernieuwd Thialf de allereerste Europees kampioen sprint. Dit seizoen wil het schaatstalent ook schitteren op de Olympische Winterspelen, al legt hij zichzelf geen druk op. ,,Ik voel totaal geen druk. Ik moét me niet plaatsen voor de Spelen, maar ik wíl me plaatsen."

Sjinkie Knegt

Volledig scherm
Sjinkie Knegt. © Foto: SCS/Sander Chamid

Sjinkie Knegt is al jaren de koning van het shorttrack. 'De Schicht uit Bantega' won dankzij zijn 'telescoopbenen' De 28-jarige Fries won dit jaar drie keer goud op het WK in Rotterdam en twee keer goud op het EK in Turijn. Op het NK in Amsterdam won hij alleen goud op de 1500 meter. Dit seizoen is hij gefocust op de Olympische Winterspelen, waar hij zijn eerste olympische medaille wil veroveren. Knegt werd in 2015 al eens verkozen tot sportman van het jaar. 

Live Voetbal

home logo NederlandNED
20:45
FrankrijkFRA
away logo