Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Een slag verloren, maar niet de hele Giro

DumoulinTom Dumoulin is zijn roze trui kwijt en de de Giro staat op z'n kop. Opeens zijn er vier kanshebbers voor het roze in Milaan. Spanning verzekerd in de laatste twee etappes, tot zondagmiddag vijf uur.

Quote

We hoeven nu de trui niet te verdedigen, dus we kunnen denken aan aanvallen

Ploegleider Luke Roberts
Volledig scherm
© Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Hij heeft 'm nog altijd aan en zo is Tom Dumoulin het roze middelpunt van een krioelende mierenhoop van camera's, microfoons, fotografen, journalisten en één dapper handtekeningenjagertje met een Panini-boek. Die leiderstrui van Tom Dumoulin gaat zo in de bus meteen uit en gelijk de wasmachine in. ,,Nu kan ik eindelijk weer met de jongens in de bus naar het hotel.''

Na negen dagen staat Dumoulin zijn roze trui af aan Nairo Quintana, die hem de hele week met aanvallen heeft bestookt. Maar Dumoulin blijft opvallend koel. Hij is rustig en, echt waar, lacht als hij vertelt over zijn slechte benen. Hij verliest op de slotklim één minuut en twintig seconden op Thibaut Pinot,  die als eerste van de favorieten over de streep komt. Op Vincenzo Nibali en Nairo Quintana verliest hij tien tellen minder, maar hij staat nog altijd tweede. ,,Als dit mijn slechte dag is geweest, hoop ik dat het zo blijft.''

De Giro van Dumoulin heeft de afgelopen vijf uur, twee minuten en 30 seconden tussen San Candido en Piancavallo aan een zijden draadje gehangen. Maar nu, als hij na de finish de balans opmaakt, heeft hij het podium en de eindzege nog altijd niet uit zijn hoofd gezet.

Met de eerste vier renners uit het klassement binnen één minuut begint de 100ste editie van de Giro - die al 19 etappes onderweg is - vandaag in Pordenone eigenlijk opnieuw. Drie weken geleden bij de Grande Partenza op Sardinië droomden 195 renners van die eerste roze trui. Nu zijn er nog maar vier serieuze kanshebbers om in Milaan tot eindwinnaar te worden gekroond, al zullen ook Ilnoer Zakarin - vijfde op 1.21 - en Domenico Pozzovivo - zesde op 1.30 - vechten voor hun laatste kans.

Wie wil winnen, heeft daarvoor nog maar twee dagen. Dus is eigenlijk voor iedereen uit de top 4 het credo voor vandaag: aanvallen. Quintana was blij dat hij na al zijn tomeloze versnellingen van de afgelopen week werd beloond met een nieuwe roze trui in deze Giro. ,,Maar ik heb voor de tijdrit minimaal één minuut voorsprong nodig op Dumoulin'', vertelt hij direct na de finish. Voor de goede orde: hij staat nu 38 seconden voor op Dumoulin. Die marge is te klein, weet ook Quintana.
(Artikel gaat verder onder de foto)