Volledig scherm
© afp

EK-loting: België in poule des doods met Italië en Zweden

In Parijs heeft zaterdag de loting plaatsgevonden voor het EK voetbal van volgend jaar in Frankrijk. Een recordaantal van 24 landen doet mee aan de vijftiende editie van het EK, waarop Spanje voor zijn derde Europese titel op rij gaat.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© epa

Het Belgische voetbalelftal zit volgend jaar op het EK in een zware poule met Italië als belangrijkste opponent. De 'Rode Duivels', sinds kort de trotse aanvoerders van de wereldranglijst, treffen in groep E ook Ierland en het Zweden van superster Zlatan Ibrahimovic. ,,Geen makkelijke loting, maar we moeten het ermee doen'', zei de Belgische keeper Thibaut Courtois. ,,Vanaf de start van het toernooi moeten we gelijk top zijn.''

Wereldkampioen Duitsland werd zaterdag bij de loting in groep C gekoppeld aan Oekraïne, Polen en Noord-Ierland. De 'Mannschaft' trof Polen ook al in de kwalificatie en verloor toen één duel met het land van topschutter Robert Lewandowski en spits Arek Milik van Ajax. Duitsland ging op vreemde bodem met 2-0 onderuit, in eigen land was de ploeg van bondscoach Joachim Löw wel met 3-1 te sterk voor Polen. ,,We zijn de favoriet in deze groep'', zei Löw. ,,We gaan uiteraard voor de eerste plaats.''

Gastland Frankrijk opent het EK op 10 juni in het Stade de France tegen Roemenië. De Fransen werden in groep A verder gekoppeld aan Albanië en Zwitserland. Engeland trapt het toernooi af tegen Rusland en speelt daarna in groep B ook tegen Wales en Slowakije. De koppeling van Engeland en Wales, die elkaar op 16 juni treffen in Lens, leidde direct tot een grote vraag naar treinkaartjes in Groot-Brittannië. ,,Met Gareth Bale, Aaron Ramsey en Ashley Williams heeft Wales topspelers in huis'', aldus de Engelse bondscoach Roy Hodgson, wiens elftal alle tien kwalificatiewedstrijden won.

Titelverdediger Spanje treft in groep D met Tsjechië en Turkije twee landen die het Nederlands elftal voorbleven in de EK-kwalificatie. Kroatië is de vierde opponent van het elftal van bondscoach Vicente del Bosque, dat de laatste twee EK's won.

Cristiano Ronaldo speelt in groep F met Portugal tegen IJsland, Oostenrijk en Hongarije. De nummers één en twee van iedere groep gaan door naar de achtste finales, net als de vier beste nummers drie. Aan het EK in Frankrijk doet een recordaantal van 24 landen mee. Oranje ontbreekt op het EK, net als in 1984 toen het toernooi ook in Frankrijk werd gehouden. De winnaar wordt op 10 juli bekend tijdens de finale in het Stade de France.

Een overzicht van de indeling van de zes groepen. De nummers één en twee gaan door naar de achtste finales, net als de vier beste nummers drie. De openingswedstrijd is op 10 juni, de finale een maand later op 10 juli, allebei in het Stade de France.

Groep A: Frankrijk, Roemenië, Albanië en Zwitserland.
Groep B: Engeland, Rusland, Wales en Slowakije.
Groep C: Duitsland, Oekraïne, Polen en Noord-Ierland.
Groep D: Spanje, Tsjechië, Turkije en Kroatië.
Groep E: België, Italië, Ierland en Zweden.
Groep F: Portugal, IJsland, Oostenrijk en Hongarije.

Volledig scherm
© afp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

19.11: We sluiten dit liveblog van de EK-loting. Dank voor uw aandacht.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
Groep F. © epa

19.02: Het Belgische elftal zit volgend jaar op het EK in de poule des doods met Italië als belangrijkste opponent. De Rode Duivels, sinds kort de trotse aanvoerders van de wereldranglijst, treffen in groep E ook Ierland en het Zweden van superster Zlatan Ibrahimovic.

Wereldkampioen Duitsland werd zaterdag bij de loting in groep C gekoppeld aan Oekraïne, Polen en Noord-Ierland. De 'Mannschaft' trof Polen ook al in de kwalificatie en verloor toen één duel met het land van topschutter Robert Lewandowski en spits Arek Milik van Ajax.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© epa

18.59: In Parijs heeft de loting plaatsgevonden voor het EK voetbal van volgend jaar in Frankrijk. Een recordaantal van 24 landen doet mee aan de vijftiende editie van het EK, waarop Spanje voor zijn derde Europese titel op rij gaat.
De nummers één en twee gaan door naar de achtste finales, net als de vier beste nummers drie. De openingswedstrijd (Frankrijk - Roemenië) is op 10 juni, de finale een maand later op 10 juli, allebei in het Stade de France.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© photo_news

De Loting.

Groep A: Frankrijk, Roemenië, Albanië, Zwitserland.
Groep B: Engeland, Rusland, Wales, Slowakije.
Groep C: Duitsland, Oekraïne, Polen, Noord-Ierland.
Groep D: Spanje, Tsjechië, Turkije, Kroatië
Groep E: België, Italië, Ierland, Zweden.
Groep F: Portugal, IJsland, Oostenrijk, Hongarije.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© ad.nl/mc

18.26: Gianni Infantino, de UEFA-meester van de balletjes die graag baas van de FIFA wil worden, legt de procedure uit. De loting voor het EK staat op het punt van beginnen.

18.17: Daar is Vicente del Bosque, die als bondscoach van titelverdediger Spanje de beker komt brengen.

18.15: De procedure rond de loting is vertraagd. De UEFA meldt dat ceremonie pas rond 18.25 uur begint.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© ap

17.26: Rond het congresgebouw in Parijs gelden strenge veiligheidsmaatregelen. Alle aanwezigen worden meerdere keren gecontroleerd voordat ze de zaal in mogen. Iedereen moet onder meer door een detectiepoortje. De loting voor het EK wordt verricht in het Palais des Congrès, in het noordwesten van Parijs. Duizenden politieagenten, sommigen bewapend met machinegeweren, houden de omgeving van het gebouw scherp in de gaten. Parijs staat op scherp na de terreuraanslagen vorige maand in de stad.

17.12: De Rode Duivels hielden vrijdag alvast een proefloting. De internationals trokken een groep met Zwitserland, Roemenië en Wales.

16.57: Het EK begint op 10 juni in het Stade de France, de locatie waar op 10 juli ook de finale wordt gespeeld.

Volledig scherm
© photo_news

16.55: Titelverdediger Spanje zit in pot 1, net als wereldkampioen Duitsland, Engeland, Portugal en België. Pot 2 bestaat uit Italië, Rusland, Zwitserland, Oostenrijk, Kroatië en Oekraïne, pot 3 wordt gevormd door Tsjechië, Zweden, Polen, Roemenië, Slowakije en Hongarije. Turkije en Ierland zitten samen met vier debutanten in pot 4. Gastland Frankrijk is al verzekerd van plek in in Groep A.

16.54: Aan het komende toernooi doet een recordaantal van 24 landen mee, acht meer dan aan alle EK's sinds 1996. De vijftiende editie telt vijf debutanten: IJsland, Noord-Ierland, Wales, Albanië en Slowakije. Alleen de Slowaken zitten bij de loting niet in pot 4, met daarin de landen die het laagste staan op de Europese puntenlijst.

Volledig scherm
De bondscoach van Frankrijk, Didier Deschamps, komt aan bij de lotingslocatie in Parijs. © ap

16.53: De Nederlandse inbreng in Parijs komt slechts van Ruud Gullit, die de show presenteert met de Franse oud-international Bixente Lizarazu.

19.49: Goedemiddag! Welkom in ons liveblog van de EK-loting. Om 18.00 uur wordt in Parijs geloot voor het Europees kampioenschap voetbal van volgend jaar zomer in Frankrijk. En, je weet het, Oranje ontbreekt. Voor het eerst doen er 24 landen mee, maar ontbreekt de kampioen van 1988. Het verhaal is bekend, maar voor de Oranje-fans is het vanavond weer een pijnscheut op weg naar een voetballoze zomer voor het Nederlands elftal.

geen oudere berichten

Voorbeschouwing

Volledig scherm
© anp

Klik hier voor de grote grafiek met het speelschema en de speelsteden

Bijlage

In Parijs wordt zaterdagavond om 18.00 uur geloot voor het EK voetbal van volgend jaar zomer in Frankrijk. Uit de vier potten komen zes Groepen (A tot en met F) van vier landen.

In Pot 1 zitten de vijf geplaatste landen Spanje, België, Engeland, Duitsland en Portugal, alsmede gastland Frankrijk, dat al op plaats in in Groep A staat. De zes groepshoofden krijgen uit elke Pot vervolgens een land geloot. De potten zijn gebaseerd op de Europese coëfficiëntenlijst, uiteraard van hoog naar laag. Nadat de groepshoofden via loting zijn toegewezen aan een letter wordt de loting voortgezet met Pot 4, dan Pot 3 en als laatste Pot 2.

Hieronder de potindeling. Frankrijk zit als gastland automatisch op plek 1 in Groep A.

Pot-indeling EK-loting, 18.00 uur in Parijs

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Italië Roemenië Ierland
Spanje Rusland Slowakije Turkije
België Zwitserland Tsjechië IJsland
Engeland Oostenrijk Polen Albanië
Duitsland Kroatië Zweden Noord-Ierland
Portugal Oekraïne Hongarije Wales