Volledig scherm
PREMIUM
© AD Sportwereld

Er is geen reden voor negativisme

ColumnHet lag aan een gebrek aan winnaarsmentaliteit. Het was de schuld van zijn ploeg. En anders wel een Nederlandse ziekte. Losers waren het, allemaal - Tom Dumoulin in de Vuelta, Steven Kruijswijk in de Giro en nu Bauke Mollema in de Tour.

Quote

We juichen zolang het goed gaat en vertrappen sporters als ze falen

Er werd gisteren, na de val van Mollema, van alles en nog wat over het web en door de ether geslingerd in een poging om een verband te vinden tussen de drie bijna-maar-niet-helemaal-grote-rondes van het afgelopen jaar. Maar vrijwel allemaal strandden ze in een moeras van frustratie en teleurstelling.
 
Wij, Nederlandse sportfans, zijn opportunisten. We juichen zolang het goed gaat en vertrappen onze sporters als ze falen. Wíj winnen en zíj verliezen. Van 'olé olé olé Bauke Mollema' naar 'pffff, zie je wel, Nederlandse renners winnen nooit een grote ronde'. Het is zo vaak zwart of wit, alles of niks, held of schlemiel.
 
De werkelijkheid is, zoals altijd, een grijstint. Het was gisteren een kut-met-peren-dag, maar in een breder perspectief gaat het allesbehalve slecht met het Nederlandse wielrennen. In het recente verleden wonnen we nauwelijks grote koersen en speelden we geen rol in de klassementen van grote rondes, maar dat is nu compleet anders. Nederlandse coureurs winnen klassiekers en etappes in Tour, Giro en Vuelta. En de afgelopen zes jaar reden vijftien Nederlanders in de top-10 van een klassement in een grote ronde.

Aanvankelijk waren het vooral topnoteringen in de tweede helft van de top-10, maar in de laatste drie grote rondes deden Nederlandse renners tot vlák voor het einde mee om de overwinning of het podium. Dumoulin werd in de Vuelta geklopt op waarde, Kruijswijk verloor de Giro door een stomme stuurfout en Mollema het tourpodium door een combinatie van beide.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement