Volledig scherm
© AFP

FIFA beslist over uitbreiding WK

Het bestuur van de wereldvoetbalbond FIFA beslist vandaag over uitbreiding van het WK. Voorzitter Gianni Infantino pleit ervoor om vanaf 2026 een WK met 48 in plaats van 32 landen te spelen. Een andere optie is uitbreiding naar veertig landen.

Het veelbesproken onderwerp staat al vroeg op de agenda voor de vergadering van de zogeheten FIFA-council, die om 09:00 uur in Zürich begint. Aan de komende twee WK's, volgend jaar in Rusland en in 2022 in Qatar, doen nog 32 landen mee. Voor het WK van 2026 mogen heel wat meer landen hopen op deelname. Niet alleen het aantal deelnemers, maar ook de opzet van het toernooi komt dinsdag ter sprake.

De Europese clubs, verenigd in de ECA, zijn tegen uitbreiding van het WK. Zij vinden het aantal wedstrijden dat jaarlijks wordt gespeeld al 'onacceptabel' hoog.

Infantino kwam in 2015 tijdens zijn verkiezingscampagne met het plan om het WK uit te breiden. Volgens de Zwitser geeft dat niet alleen meer landen de kans mee te doen, maar is het ook financieel bijzonder aantrekkelijk. De voetbalbaas heeft naar eigen zeggen volop steun van de nationale bonden.

poll

Wie gaat de Klassieker in de Kuip winnen?

Wie gaat de Klassieker in de Kuip winnen?

  • Feyenoord (45%)
  • Ajax (42%)
  • Gelijkspel (13%)
21188 stemmen