FIFA voert doellijntechnologie in

UpdateDe wereldvoetbalbond FIFA heeft besloten om doellijntechnologie in te voeren bij voetbalwedstrijden. Dat heeft secretaris-generaal Jérôme Valcke vandaag gezegd tijdens een persconferentie in Zürich.

Volledig scherm
UEFA-voorzitter Michel Platini: geen voorstander van technologische hulpmiddelen. © ap

Met deze hulpmiddelen kan met behulp van technische middelen gecontroleerd worden of de bal de doellijn heeft gepasseerd.

WK 2014
De technologie wordt in december tijdens het WK voor clubteams in Japan voor het eerst officieel in gebruik genomen. Daarna wil de FIFA het systeem gebruiken bij de Confederations Cup in 2013. Als alles goed gaat, zal de FIFA ook instemmen met doellijntechnologie op het wereldkampioenschap in 2014. Het is niet duidelijk wanneer ook in de eredivisie doellijntechnologie in gebruik wordt genomen. Daar heeft de KNVB het laatste woord over.

FIFA om, UEFA ook?
Opvallend is dat de Europese voetbalbond UEFA zich meerdere malen tegenstander heeft getoond van doellijntechnologie.

De FIFA was ook jarenlang tegen technische hulpmiddelen, maar de weerstand nam af na de miskleun in de achtste finales van het WK van 2010. Iedereen zag de bal van de Engelse international Frank Lampard over de doellijn, behalve scheidsrechter Jorge Larrionda. Op het EK trok scheidsrechter Viktor Kassai vermoedelijk alle twijfelaars over de streep. Hij keurde een duidelijk doelpunt van de Oekraïense speler Marko Devic af.

Volledig scherm
De twee bekendste gevallen waarbij de bal de doellijn is gepasseerd, maar niet werd toegekend. Boven de 'goal van Frank Lampard op het WK 2012 tijdens Engeland - Duitsland, onder het 'doelpunt' van de Oekraïner Marko Devic tegen dezelfde Engelsen op het EK 2012.

Twee systemen
Tijdens het WK voor clubteams worden de twee geteste systemen - Hawk-Eye en een chip in de bal (GoalRef)- allebei gebruikt. Het toernooi wordt in twee stadions afgewerkt. In het ene complex wordt Hawk-Eye gehanteerd, in het andere onderkomen spelen de voetballers met een chip in de bal.

De chip in de bal werkt hetzelfde als de antidiefstalpoortjes in winkels. In het doel wordt een magnetisch veld aangelegd. Zodra de bal de doellijn passeert, krijgt de arbiter op zijn horloge een piep te horen. De Hawk-Eye is al in gebruik in cricket en tennis. Televisiecamera's registreren de loop van de bal en geven de beelden door een aan een computer, die ze omzet in een nauwkeurige driedimensionale weergave.

Vijf arbiters
De FIFA besloot na een vergadering met de internationale spelregelcommissie IFAB eveneens om het gebruik van vijf arbiters in elke competitie toe te staan. Op het EK stonden er al op beide achterlijn een extra assistent. De mondiale federatie nam ook het besluit om het dragen van hoofddoekjes toe te staan.