Volledig scherm
Omstreeks half twee vanmiddag spoot de fontein op het Hofplein in Rotterdam dan eindelijk oranje. © Privéfoto

Fontein Hofplein kleurt dan eindelijk oranje

Het heeft veel voeten in de aarde gehad maar sinds vanmiddag spuit de fontein op het Hofplein in Rotterdam dan toch oranje. De afgelopen dagen kleurde het water ondanks de toevoeging van vele liters oranje kleurstof telkens rood. Het biofilter van de fontein zou de grote boosdoener zijn geweest.

Volledig scherm
Pas na het leeggieten van de twaalfde literfles met kleurstof begint de fontein oranje te spuiten. © Privéfoto
Volledig scherm
Het hart van de fontein spuit voor het eerst oranje. Omdat niet zeker was of het zou lukken, plaatste de gemeente plantenbakken met oranje Afrikaantjes voor het oranjegevoel. © Privéfoto

Het effect van de twaalfde literfles oranje kleurstof tovert omstreeks half twee vanmiddag een brede glimlach op het gezicht van werknemer Diederik van de leverancier van het goedje. 'Eindelijk is het dan gelukt,' zegt hij opgelucht. Vol trots kijkt de kleurstoffenman in zijn lieslaarzen naar de oranje waterstralen in het hart van de fontein. De stralen aan de zijkant spuiten op dat moment nog helder water maar zouden later ook oranje spuiten.

Koper
De afgelopen dagen spoot de fontein een soort van oranje om niet te zeggen roodbruin. Terwijl toch écht oranje kleurstof was gebruikt, bezweert Diederik. Dertien liter om precies te zijn. 'Het probleem was de hoge concentratie koper in het water. Dat is bedoeld voor de zuivering zoals chloor in zwembaden. Het koper in combinatie met de oranje kleurstof leverde de roodbruine kleur op.'

Om die laatste reden liet de gemeente Rotterdam de fontein gisteren legen en vandaag weer vullen met water zónder koper. Daarna werd dan eindelijk het beoogde effect bereikt. 'Mooi op tijd voor de wedstrijd van Oranje tegen Mexico zondag,' grapt Diederik.

Biofilter
Volgens woordvoerder Fred Marree van stadsbeheer Rotterdam zat er slechts een geringe hoeveelheid koper in het water maar was het biofilter van de fontein de grote boosdoener. Dat filter 'at' het oranje op, aldus de zegsman. 

Voetbalfans springen traditiegetrouw in het water van de fontein na overwinningen van Feyenoord en het Nederlands elftal.