'Goedkope' Spelen Londen net zo duur als Peking 2008

De Olympische Spelen deze zomer in Londen, waar het toch allemaal minder groots (lees: duur) zou worden als bij de Spelen in Peking, dreigen even veel te gaan kosten aan de Britse belastingbetaler als de decadente voorganger. Er is nu al sprake van 29 miljard euro, wat vergelijkbaar is met het bedrag dat China spendeerde voor de Spelen van 2008.

Dat blijkt uit verschillende berekeningen van onder meer Sky Sports, het Britse nationale auditbureau en Games Monitor.

Londen begon aan de 'bidding race' om de Spelen binnen te halen met een vooropgestelde kostenpost van 3 miljard euro. In 2007 was dat al 11,5 miljard euro. Nu is de 16 miljard euro bereikt, maar dat bedrag houdt geen rekening met de kosten die gemaakt werden en worden om het openbaar vervoersnet aan te passen - en die zijn goed voor nog eens 13 miljard euro.

Opvallend is dat de bijdrage van de overheid alleen maar is toegenomen. De privésector draagt amper twee procent van de kosten zo blijkt, terwijl dat aanvankelijk meer dan 10 procent ging zijn. Dat heeft ondermeer te maken met de credit crunch van 2008, toen de Britse overheid verplicht werd om Olympische projecten over te nemen van bedrijven die daar geen geld meer voor hadden.