Volledig scherm
© anp

Gretige Oranjevrouwen tanken vertrouwen voor topper tegen Ierland

De 7-0 zege van de Oranjevrouwen vanavond tijdens de WK-kwalificatie op het zwakke Noord-Ierland was logica. Maar vooral de bewijsdrang van de regerend Europees kampioen viel op.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Door Daniël Dwarswaard

Je zag de schrik in de ogen van de Noord-Ierse vrouwen toen Vivianne Miedema na een halfuurtje voetballen de 3-0 maakte en haar vijftigste doelpunt voor Oranje noteerde. De spits nam niet de tijd om te juichen. Welnee, Miedema sommeerde haar ploeggenoten om vooral heel snel de bal uit het doel te halen. Hup, meer goals, wilde ze er maar mee zeggen. Vandaar dus die bange gezichtjes bij de tegenstander.

Mededogen had Oranje niet met de extreem zwakke tegenstander. Het Nederlands elftal, afgelopen zomer omarmd door het grote publiek na de frisse winst van de Europese titel, had wat goed te maken ook. De laatste wedstrijd eind vorig jaar tegen Ierland had het zich nog stuk gebeten (0-0). En dat zorgde toch voor chagrijn. Bij de speelsters zelf, maar ook bij het publiek dat na afgelopen zomer de lat hoog heeft gelegd.

Tegen Noord-Ierland werd dat chagrijn volledig uit de lijven gespeeld. Al is nuance wel op zijn plaats. De beste voetbalsters van Noord-Ierland beperkten zich tot ballen blind wegschieten. En even voor de goede orde: Noord-Ierland staat 56ste op de wereldranglijst. Nog een plaatsje lager dan, echt waar, Equatoriaal Guinea. Nederland staat overigens zevende op diezelfde lijst.

Het plezier op de tribunes vol meisjes met ouders was er niet minder om. In Eindhoven hadden net iets meer dan 30.000 mensen een kaartje gekocht. Nooit eerder keken er in Nederland meer mensen in het stadion naar een vrouwenvoetbalwedstrijd. Voor de toeschouwers kwam de warme herinnering aan het EK als vanzelf naar boven. De smaakmakers van toen, buitenspeelsters Lieke Martens en Shanice van de Sanden, waren namelijk ook gisteravond weer op dreef.

Zij zetten Nederland vroeg op een geruststellende 2-0. Twee keer met het beproefde recept. Van de Sanden met de frivole actie, Martens als afmaakster. Eerst met rechts in de kruising, daarna met het hoofd. Snel volgde dus Miedema en ook nog een rake strafschop van Sherida Spitse. Na rust mocht ook Van de Sanden zelf nog scoren. Nu was het overigens Miedema zelf die de bal als een razende uit het doel haalde. Nog altijd op zoek naar meer dus. Daar zorgde Spitse later voor door fraai de 6-0 te maken. In de absolute slotfase passeerde Simpson tot overmaat van ramp haar eigen doelvrouw nog.

Een halfuur voor tijd mocht Martens haar krachten sparen. De beste speelster van de wereld werd gewisseld met het oog op de volgende belangrijke wedstrijd. Door de simpele zege ligt Nederland weliswaar op koers voor het WK volgend jaar zomer in Frankrijk. De beslissende fase in de groep begint echter volgende week. Dinsdag kan Oranje deze interlandperiode compleet maken als medekoploper Ierland de tegenstander is. Dan zal dus pas echt de revanche moeten komen voor het eerdere puntverlies.

Daar werd gisteren tijdens de ereronde nog even niet aan gedacht. De overwinning op het zwakke Noord-Ierland was niets meer dan logica. Maar was bondscoach Sarina Wiegman vooral tevreden moet stemmen is de gretigheid waarmee Oranje speelde. Na de EK-titel moet zij namelijk een nieuw soort bewijsdrang oproepen bij haar team. De Europese titel is iets uit het verleden.

Het WK is het nieuwe doel. Drie jaar terug in Canada maakten de Oranjevrouwen tijdens het debuut op een mondiaal toernooi weinig indruk. Dat was gevoelsmatig in een compleet ander tijdperk van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Een periode zonder verwachtingen. Nu zit er een stadion vol mensen met hóge verwachtingen.

Volledig scherm
© anp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Afgelopen!

Einde wedstrijd, Oranje tankt vertrouwen voor de topper van dinsdag tegen Ierland: 7-0!

94e minuut

GOAL! 7-0 Oranje! Een knullige eigen goal van Simpson, ook dat nog voor Noord-Ierland.

90e minuut

Vier minuten extra tijd.

81e minuut

Higgins gaat door haar enkel. Omdat de Noord-Ieren al drie keer hebben gewisseld, moet de ongelukkige doelvrouw nog tien minuten doorbijten.

75e minuut

GOAL! 6-0 Oranje!
Van der Gragt legt de bal heerlijk neer bij de tweede paal en Spitse volleert 'm prachtig binnen. De mooiste van de avond.

Volledig scherm
© anp

65e minuut

Martens wordt na haar fraaie voorbereidende werk meteen naar de kant gehaald. Jill Roord komt voor de vedette, die rust krijgt voor de topper van dinsdag tegen Ierland.

Volledig scherm
© anp

64e minuut

GOAL! 5-0 Oranje!
Na twee assists is Van de Sanden nu zelf het eindstation. De uitblinkster geeft het laatste tikje nadat Martens op Higgins is gestuit.

60e minuut

Noord-Ierland heeft er een uurtje op moeten wachten, maar daar is toch een eerste kansje. Callaghan krijgt de bal met een gelukje voor de voeten, Van Veenendaal zit er goed bij.

59e minuut

Eerste wissel bij Oranje: Renate Jansen komt in de ploeg voor Liza van der Most.

Volledig scherm
© anp

55e minuut

Miedema met een knappe individuele actie op aangeven van Worm. De spits kapt zich vrij en schiet uit de draai op de paal.

51e minuut

Kolderiek moment voor het Noord-Ierse doel. Een lange bal van Worm wordt door Higgins volledig gemist. De bal lijkt de doellijn gepasseerd, maar de arbitrage spaart de bezoekers en de blunderende doelvrouw.

Volledig scherm
© anp

48e minuut

Gele kaart voor Callaghan na een nare overtreding op Van de Donk. De middenvelder van Arsenal kan gelukkig verder.

46e minuut

Oranje trapt de tweede helft af. Bij Noord-Ierland komen er met Julie Nelson en Megan Bell twee nieuwe speelsters in. Rachel Newborough en Ciara Sherwood blijven in de kleedkamer achter.

Volledig scherm
© Klaas Jan van der Weij

45e minuut

Rust bij Nederland - Noord-Ierland 4-0
De Oranjevrouwen liggen op koers voor een monsterscore. Al zal bondscoach Sarina Wiegman na rust wel wat gas terug willen nemen met het oog op de topper van dinsdag tegen medekoploper Ierland.

De doelpunten werden gemaakt door Martens (2), Miedema en Spitse.

42e minuut

GOAL! 4-0 Oranje! Spitse schiet onberispelijk raak. De wave gaat al door het Philips Stadion.

Volledig scherm
© anp

41e minuut

Penalty voor Nederland! De bal gaat op de stip na een overduidelijke handsbal van Simpson.

Volledig scherm
© anp

34e minuut

Paal! Foy werkt een voorzet van Van de Sanden bijna achter haar eigen doelvrouw. Dat had er nog wel bij gekund voor de Noord-Ierse, die een draak van een wedstrijd speelt.

27e minuut

GOAL! 3-0 Oranje!
Binnen het halfuur is de buit al binnen voor de Nederlandse vrouwen. Miedema schiet de bal niet hard, maar wel zuiver achter Higgins. Haar 50ste interlandgoal in 63 wedstrijden. En ze is pas 21 jaar!

Volledig scherm
© anp

24e minuut

Miedema worstelt zich na een lange bal van Spitse langs haar tegenstandster, maar stuit op de benen van Higgins.

17e minuut

GOAL! 2-0 Oranje!
Foy wordt wederom in de luren gelegd door Van de Sanden. De voorzet is perfect en Martens kan er heerlijk tegenaan lopen.

OranjeLeeuwinnen on Twitter

GOAL! De tweede van Lieke Martens! 2-0! #NEDNIR https://t.co/iBm9z2n18z

laad oudere berichten