Volledig scherm
FC Dordrecht-captain Mawouna Amevor ligt verslagen op de grond na de 0-2 nederlaag tegen Telstar van afgelopen maandag. © Erwin Spek PRO SHOTS

Grote belangen bij degradatiekraker tussen Achilles '29 en FC Dordrecht

Na het Europese voetbal van deze week staat er vanavond opnieuw een kraker op het programma: Achilles '29 - FC Dordrecht. De belangen zijn duidelijk: handhaving in de Jupiler League en in het geval van Dordt ook het 'voortbestaan van de club'. 

FC Dordrecht won op zondag 17 mei 2015 aan de Krommedijk met 2-1 van Ajax. De Dordtenaren waren dan al wel gedegradeerd, maar sloten hun 'droomseizoen' in de Eredivisie wel mooi af. Het seizoen op het hoogste niveau zorgde voor een hoop belangstelling van publiek en landelijke media, maar FC Dordrecht kon de vruchten hiervan niet plukken. Na de degradatie eindigde Dordt vorig seizoen al op plek 14 en dit seizoen gaat het nog stukken minder. De ploeg van trainer Gérard de Nooijer staat op plek 19, nog maar drie punten boven nummer laatst Achilles '29. Daarmee is de spanning weer helemaal terug in de kelder van het Nederlandse profvoetbal, terwijl er voor het eerst sinds 1971 een verplichte promotie-/degradatieregeling is in de eerste divisie en het niveau daaronder. Sinds het seizoen 2010/11 kon de kampioen van de Topklasse (zaterdag en zondag) ook gebruik maken van de promotieregeling, maar dit deden zij nooit. 

Volledig scherm
Besloten training bij FC Dordrecht in aanloop naar het duel met Achilles '29. © Michel Sterrenberg

Geen vooruitgang

De voormalig amateurclub uit Groesbeek eindigde achtereenvolgens op plek 20, 18 en 15 in de Jupiler League. Dit seizoen gaat het een stuk minder op Sportpark De Heikant. Na achttien speelronden stond Achilles '29 roemloos onderaan in de Jupiler League, met slechts vijf punten en liefst 47 tegengoals. ,,Ik dacht dat we ons dieptepunt al hadden bereikt, maar we zijn nog dieper gezakt. Ik heb van alles geprobeerd, maar we zien geen vooruitgang. Van mij mag ook een ander het doen, maar ik ben wel strijdbaar. We geloven namelijk nog steeds in een goed einde van Achilles, maar er moet een en ander gaan gebeuren. We hebben vaker met dit bijltje gehakt en we zijn nog niet weg," sprak Achilles-trainer Eric Meijers in december. Begin februari (na speelronde 23) was het gat tussen Achilles '29 en FC Dordrecht nog altijd 12 punten, maar na het afgelopen paasweekend is het gat nog slechts 3 punten. 

,,Wij zijn net Jezus. We zijn uit de dood herrezen. Hier staat een trotse trainer. In vier dagen tijd halen we zes punten. We zijn weer terug in de competitie, maar we hebben nog helemaal niets. We waren al tien keer afgeschreven, maar ik denk dat het nu echt loos gaat," sprak Meijers na het zo succesvolle Paasweekend voor Achilles '29, waarin het zes punten inliep op FC Dordrecht. 

Volledig scherm
Achilles '29-coach Eric Meijers viert de overwinning. © Pro Shots / Jasper Ruhe

Voortbestaan van de club op het spel

FC Dordrecht voelt de hete adem van Achilles '29 dus in de nek en dat zorgde er deze week voor dat de spanning groot was aan de Krommedijk. Er werd gisteren zelfs besloten getraind. Publiek en pers was niet welkom bij de normaal zo gastvrije club. ,,Of wij degradatievoetbal kunnen spelen? Dat moet blijken," zei trainer Gérard de Nooijer vandaag in AD De Dordtenaar. ,,Natuurlijk voel ik de spanning, maar ik slaap er niet slechter van. Al voel ik wel dat er veel op het spel staat. Het voorbestaan van de club komt met de strijd tegen degradatie ook op het spel te staan."

Bij winst komt Achilles '29 in punten op gelijke hoogte met FC Dordrecht (beiden 23), maar staat FC Dordrecht er nog altijd beter voor. Het doelsaldo (-25) van de Dordtenaren is aanzienlijk beter dan dat van de Groesbekers (-51). FC Dordrecht speelt na vanavond nog tegen FC Emmen (thuis) en FC Den Bosch (uit). Achilles '29 speelt nog tegen De Graafschap (uit) en Jong PSV (thuis). 

Aan de steun van de supporters zal het vanavond op Sportpark De Heikant niet liggen bij beide ploegen. FC Dordrecht neemt veel supporters mee naar Groesbeek en Achilles-verdediger Doriano Kortstam wordt gesteund door zijn zoon 
Luïz Zinédine Thiago.

Doriano Kortstam on Twitter

Luïz Zinédine Thiago Kortstam Wenst ons allemaal Succes !!