Volledig scherm
PREMIUM
Thijs Zonneveld. © AD

Grote plaatje

ColumnAD-columnist Thijs Zonneveld was de hele maand mei in Italië, in het spoor van Tom Dumoulin. Hij genoot van zijn eindzege in de Giro d'Italia, maar ziet ook het grotere plaatje. "Dumoulin verloste het Nederlandse wielrennen van een minderwaardigheidscomplex."

Quote


Dumoulin verloste het Nederland­se wielrennen van een minderwaar­dig­heids­com­plex. Hij sluit niet aan in de schier eindeloze rij van kroonprin­sen die de troon niet bestegen

En zo werd de Giro d'Italia gewonnen door een renner die zo goed was dat hij zelfs nog tijd had om te kakken tijdens de koers. Drie weken lang werd Tom Dumoulin van alle kanten aangevallen - bergop, bergaf, in de koers en erbuiten - maar hij gaf geen krimp. Hij bleef belachelijk rustig, hij controleerde wat hij kon controleren, hij schraapte het in de laatste bergetappes uit zijn tenen en hij maakte het vakkundig af in de laatste tijdrit. En tussen de bedrijven door kon hij het ook nog opbrengen te wachten op een gevallen concurrent.

Dumoulin verloste het Nederlandse wielrennen van een minderwaardigheidscomplex. Hij sluit niet aan in de schier eindeloze rij van kroonprinsen die de troon niet bestegen, hij werd niet genekt door plotseling opduikende sneeuwmuren. Zesendertig jaar na dato heeft Joop Zoetemelk een opvolger.