Volledig scherm
© anp

Hele dorp apetrots op 'nuchtere' Stefan de Vrij

Heel Nederland kijkt in spanning uit naar de volgende WK-wedstrijd van Oranje, morgenavond tegen Mexico. Ook in Ouderkerk aan den IJssel, een dorpje in de Krimpenerwaard, wordt afgeteld naar de kraker in Brazilië. Dat komt vooral door hun 'eigen' Stefan de Vrij van Feyenoord.

Volledig scherm
© ap

Het straatbeeld in Ouderkerk aan den IJssel is niet eens zo veel anders dan elders in ons land. Hier en daar vlaggetjes aan de huizen met de kleur oranje of in rood-wit-blauw; een enkeling heeft zich in het shirt van het Nederlands elftal gehesen.

Toch wordt het WK voetbal in de IJsselgemeente, gelegen in de polders tussen Rotterdam en Gouda, deze keer intenser beleefd. Dat heeft allemaal te maken met Stefan de Vrij, kind van het dorp en jongen van de lokale voetbalclub Spirit.

De 22-jarige Feyenoorder, die wordt omschreven als nuchter en bescheiden, staat zo maar tussen internationale sterren als Neymar, Messi, Müller en Benzema. Hij maakte bij zijn WK-debuut tegen wereldkampioen Spanje maar meteen een doelpunt.

Sjaak Mudde, de beheerder van het plaatselijke zalencentrum De Drie Maenen in Ouderkerk, kent de jonge held als geen ander. 'Hij was hier nog met oud en nieuw. Een spaatje drinken met zijn vrienden en iedereen gelukkig nieuwjaar wensen. En daarna weer naar huis. Een rustige jongen. Ik vergelijk hem wel eens met Dennis Bergkamp.'

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© epa

Tijdens de WK-wedstrijden zit het vol in De Drie Maenen. Op grote schermen kunnen de Ouderkerkers kijken naar de verrichtingen van Oranje met De Vrij in Brazilië. 'Na de wedstrijd tegen Spanje zijn er paar jongens met fakkels naar het huis van Stefans ouders gegaan. Als een soort eerbetoon.' Hoewel het dorp Ouderkerk als christelijk bekend staat is De Drie Maenen de komende zondagavond open.

Stefan de Vrij werd geboren in Lageweg, een buurtschap aan de Hollandsche IJssel dat onderdeel is van de gemeente Ouderkerk (bijna 8200 inwoners). Later verhuisde hij met zijn familie naar Ouderkerk aan den IJssel. Zijn vader Jan de Vrij speelde bij Spirit en was in de jaren '80 van de vorige eeuw op zaterdag een gevreesde spits op de regionale amateurvelden.

Natuurlijk ging Stefan op Spirit, waar zijn vader nog actief is als jeugdtrainer. Hij speelde daar niet eens zo lang; het grote Feyenoord lonkte. Spirit-voorzitter Henk Lammertse weet nog dat De Vrij met een vriendje meeging naar de Talentendagen van Feyenoord. 'Hij zat toen in het tweede jaar van de E-pupillen. Het vriendje werd niet aangenomen, Stefan wel.'

Ook Lammertse kent De Vrij als een rustige jongen. 'Iemand die geen gekke dingen doet, voorkomend is.'

Spirit (900 leden) werd dit jaar uitgeroepen tot de 'Leukste amateurclub van Nederland'.'Daarbij hebben we Stefan ingezet, net als Ebi Smoralek, die heeft hier ook nog gespeeld. Zoiets helpt wel. Stefan komt nog geregeld langs op de club.'

Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© getty

Gerben de Jong (22) is al tien jaar bevriend met de Feyenoord-international. De Ouderkerker is net terug uit Brazilië, waar hij op uitnodiging van De Vrij de WK-wedstrijd tegen Australië mocht bijwonen.

'Dat was een verrassing, Stefan was al op trainingskamp toen zijn vriendin vroeg of ik naar Brazilië wilde. Daar zeg je geen nee tegen.' Met de zwager van De Vrij en een schoolvriend boekte hij een midweekje Porto Alegre, waar Oranje ook het tweede groepsduel won.

De Jong heeft vrijwel dagelijks contact met zijn vriend. 'Er is wifi in het Oranje-hotel, ik zit met Stefan te appen of facetimen.' De Feyenoord-verdediger is niet veranderd door het succes, weet Gerben. 'Hij is normaal gebleven, nuchter.'

Als pupil speelde Michael Osseweijer (22) nog met De Vrij, maar kwam later als junior tégen hem uit. ,,Ik heb met Stefan in de F-jes en E-tjes gezeten. En met Excelsior tegen hem toen hij bij Feyenoord speelde. Nu ben ik terug bij Spirit. Het valt me op dat bij onze jeugd iedereen zo enthousiast is over hem. Hij is echt het voorbeeld voor iedereen,' zegt de Krimpense keeper.

Ouderkerk kan haast niet wachten op de ontmoeting tegen Mexico, waar De Vrij en co op jacht gaan naar de kwartfinale. 'We beleven dit WK toch op een aparte manier, als club leef je mee', zegt Spirit-voorzitter Henk Lammertse. Ook Gerben de Jong geniet extra als hij zijn vriend in Brazilië in actie ziet.

Voor Spirit is De Vrij het ideale uithangbord. 'We hadden zaterdag een familiedag op de club. Er waren T-shirts met daarop de tekst 'We willen allemaal wel Stefan zijn'. Daar hebben we er 150 van verkocht', zegt Lammertse lachend. 'Het is echt waar, iedereen wil ook áls Stefan zijn.'

Zo zal het ook morgen zijn als er in Fortaleza wordt afgetrapt; zeker in Ouderkerk aan den IJssel wil iedereen wel Stefan de Vrij zijn.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp