Volledig scherm
© ap

Herinnert u ze nog? Schandalen op een WK

WK 2014Voorlopig loopt alles lekker op het WK in Brazilië: mooie goals, leuke wedstrijden en een aangename sfeer. Toch ontbrak er iets: een schandaal, om het WK nooit te vergeten. Suarez had de boodschap duidelijk begrepen en zette gisteren voor de derde keer zijn tanden in een tegenstander. Slachtoffer van dienst was deze keer de Italiaan Chiellini. We geven u hieronder een overzicht van andere memorabele schandalen op een WK.

WK 1966: onterecht doelpunt
Lang voor er sprake was van doellijntechnologie was er ene Geoff Hurst. Engeland was in 1966 zelf gastheer van het WK en trof in de finale West-Duitsland. Bij een 2-2 na 90 minuten maakte Hurst in de verlengingen een van de meest besproken doelpunten ooit op een WK. De knal belandde via de lat op de grond, maar de vraag was natuurlijk: was de bal over de lijn? Volgens Engeland wel, volgens West-Duitsland niet. De beslissing lag bij de lijnrechter en die kende het doelpunt toe tot grote woede van de West-Duitsers. Moderne studies tonen aan dat de bal niet over de lijn was. Engeland won uiteindelijk met 4-2 na nog een goal van- uiteraard- Geoff Hurst. Op het WK 2010 kreeg Engeland de rekening gepresenteerd want toen werd een identieke goal van Lampard tegen Duitsland niet toegekend terwijl de bal duidelijk over de lijn was.

WK 1974: De zwembad-affaire van Oranje
Beroemd is de zwembadaffaire in het hotel in het Duitse Hiltrup tijdens het WK voetbal in 1974. Daar zwommen spelers daags voor de finale 's nachts in het zwembad van het spelershotel met wulpse vrouwen. Het verhaal in Bild veroorzaakte een enorme rel. Johan Cruijff, andere spelers en de KNVB deden verwoede pogingen om de affaire in de doofpot te stoppen. In 2001 gaf oud-international René van de Kerkhof in het AD echter aan dat zich wel degelijk een en ander had afgespeeld in en rond het zwembad van het spelershotel.

Volledig scherm
De beruchte finale tussen Nederland en West-Duitsland in het Olympisch Stadion van München, 1974. Johan Cruyff wordt gevloerd, waarna Johan Neeskens de toegekende penalty zou benutten. Uiteindelijk won West-Duitsland wel de finale met 2-1. © anp

WK 1978: Argentinië - Peru: 6-0
Al jaren zit er een luchtje aan de 6-0 winst van Argentinië op Peru tijdens het WK voetbal in 1978. Een overwinning waardoor gastland Argentinië, dat destijds zuchtte onder een dictatuur, de WK-finale tegen Nederland mocht spelen - en wereldkampioen werd. Duizenden dollars aan smeergeld, een enorme lading graan, Colombiaanse drugsbaronnen, een ruil met een groep Peruaanse politieke gevangenen, ze zijn allemaal in verband gebracht met de omstreden uitkomst van de laatste groepswedstrijd van het WK'78.

WK 1982: tackle Schumacher
Er zijn al veel harde en vuile tackles geweest op een WK, maar weinig zoals die van Toni Schumacher in 1982 in Spanje. De West-Duitse doelman kwam tijdens de halve finale als een bezetene in op de Franse aanvaller Patrick Battiston. Gevolg? De Fransman lag bewusteloos op het veld en Schumacher kreeg niet eens een gele kaart. Frankrijk kreeg van de scheidsrechter zelfs geen vrije trap na de zware botsing.

WK 1982: opvallende afspraken
West-Duitsland kwam nog eens in opspraak op het WK 1982. Er zijn al vaker afspraken gemaakt tussen landen die na een onderling duel allebei doorgaan na een gelijkspel of dergelijke. Maar zelden was het zo opvallend als tussen West-Duitsland en Oostenrijk. Beide ploegen troffen elkaar in de laatste groepswedstrijd. Als West-Duitsland met één of twee goals won, gingen beide landen naar de volgende ronde. Bij een gelijkspel of winst van Oostenrijk, lagen de Duitsers uit het toernooi. Omdat Algerije en Chili al een dag eerder speelden, wisten de ploegen exact wat ze nodig hadden. Weinig verrassend kwam Duitsland na tien minuten 1-0 voor. Daarna werd er nog amper gevoetbald en maakten de spelers zich niet meer moe: niet om aan te zien en beide landen naar de volgende ronde ten koste van Algerije.

WK 1986: hand van God
Maradona wordt door velen nog steeds gezien als de uitdager van Pelé als beste voetballer aller tijden. Toch zal hij voor altijd herinnerd worden door zijn goal op het WK 1986 in Mexico. Met de 'hand van God' zorgde hij in de kwartfinales voor 1-0 tegen Engeland. De Tunesische scheidsrechter Ali Bin Nasser zag de handsbal niet en keurde het doelpunt goed. Enkele minuten later liet Maradona zijn klasse echt zien en zorgde hij met een knap én eerlijk doelpunt voor de 2-1 zege. Argentinië mocht twee wedstrijden later de wereldbeker in de lucht houden. Maradona kon het na de wedstrijd niet laten om nog wat olie op het vuur te gooien door te zeggen dat hij een beetje met het hoofd van Maradona en een beetje met de hand van God scoorde.

WK 1990: Lama Rijkaard
Het spuugincident tussen Frank Rijkaard en Rudi Völler, op het WK in Italië in 1990, mag ons inziens ook niet ontbreken. De Oranje-international spuugde de Duitser tijdens de achtste finale tot tweemaal toe in de nek. Beide spelers kregen rond de eerste fluim een gele kaart en niet lang daarna een tweede kaart voor hun rol in een opstootje. Op weg naar de zijlijn wist Rijkaard nog een keer de nek van Völler te raken. Oranje verloor de wedstrijd met 2-1 van het team dat later wereldkampioen zou worden. Jaren later speelden beide hoofdrolspelers samen in een reclame. In badjassen zaten zij samen aan tafel, genietend van een ontbijtje. De vrede werd getekend.

WK 1994: Colombiaanse Escobar doodgeschoten om eigen doelpunt
Wat te denken van het dramatische incident rond de Colombiaanse international Andres Escobar. Hij schoot in eigen doel tijdens het WK van 1994 toen Colombia zichzelf tot een van de favorieten rekende (zie filmpje hieronder). De bewuste wedstrijd (een 2-1 nederlaag tegen het organiserend land de Verenigde Staten) was meteen het slotakkoord van de ploeg. Enkele dagen na thuiskomst werd Escobar bij de uitgang van een bar door een huurmoordenaar met zes kogels naar een andere wereld geholpen.

De moord is nooit opgehelderd, maar vele Colombianen geloven dat de schutter gecontracteerd was door rancuneuze gokkers. 'Er zijn mensen die toen veel geld verloren hebben', zei Dino Pelvic, een voetbalcommentator.

WK 1994: Maradona test positief
Nadat hij een schorsing uitzat voor het gebruik van cocaïne, was Maradona opnieuw van de partij op het WK 1994 in de Verenigde Staten. Zijn optreden duurde echter niet lang, want de Argentijn testte opnieuw positief op vijf verboden middelen en werd uit het toernooi gezet.

WK 2002: Afgekeurde 'golden goal'
Een foute beslissing van een scheidsrechter, het overkomt de beste. Maar een wedstrijd vol verdachte fluitsignalen, daar gaat een mens over nadenken. Het overkwam de Italianen op het WK 2002 in Japen en Zuid-Korea. Italië speelde tegen gastland Korea en zal zich die wedstrijd dankzij scheidsrechter Byron Moreno nog lang herinneren. Moreno maakte meer dan één vreemde beslissing: hij gaf de Koreanen een strafschop, hij stuurde Totti van het veld na een vermeende duik en hij keurde in de verlengingen onterecht de 'golden goal' van Tommasi af. Italië verloor uiteindelijk met 2-1. Na het WK, in 2002 en 2003, werd Moreno twee keer een aantal wedstrijden geschorst nadat duels die hij floot vreemde wendingen hadden gehad, niet in de laatste plaats door enkele omstreden beslissingen van zijn kant. In 2011 werd hij veroordeeld tot 2,5 jaar cel nadat hij heroïne in de VS probeerde te smokkelen.

WK 2006: kopstoot Zidane
Iedereen herinnert zich nog wel de kopstoot van Zinedine Zidane op het WK 2006 in Duitsland. Het was de laatste wedstrijd van Zizou én dan nog eens de finale tussen Frankrijk en Italië. Kon het nog mooier? Zidane bracht zijn team op voorsprong na een strafschop, maar Marco Materazzi zorgde voor de gelijkmaker. En toen ging het licht even uit bij Zidane: hij gaf Materazzi een kopstoot op de borst met een rode kaart als gevolg. Waarschijnlijk reageerde hij op beledigingen van de Italiaan aan het adres van zijn zus. Exit Zidane en weg wereldbeker voor Frankrijk. Het land verloor na strafschoppen. Een triest afscheid van een grote speler.