Het geheim van een wereldtopper staat op een lullig briefje

Volledig scherm
Wilfred Genee. © AD Sportwereld
Quote

In onze competitie kan geen ploeg het zich veroorlo­ven de basis uit het oog te verliezen.

Wilfred Genee

Het was een lullig, handgeschreven briefje. Dat kon ik vanaf mijn positie nog net zien. Wat er op stond, kon ik echter niet lezen. Toch zag ik hoe hij er bij elke rustpauze even op keek. Als een soort ritueel.  Naarmate de partij vorderde, groeide mijn nieuwsgierigheid naar de ongetwijfeld pakkende teksten die het briefje zou bevatten.

Wat was het geheim van een wereldtopper als Andy Murray? De nummer 4 van de wereld, winnaar van onder meer Wimbledon, US Open en het goud op de Olympische Spelen van Londen.

Afgelopen vrijdag kon ik hem bij het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam vanaf mijn plaats bijna aanraken. Vraag niet hoe, maar uiteindelijk kreeg ik het briefje even onder ogen.

Groot was mijn verbazing toen ik de inhoud las. In een kinderlijk handschrift stonden er teksten als: Be good to yourself, Try your best, Focus on each point and the process en Keep going for your serve. Na afloop van zijn partij pakte hij het briefje als ware het een kostbare schat en borg het onmiddellijk zorgvuldig op.

Het briefje van Murray hield me het hele weekend bezig toen ik naar onze vaderlandse voetbalcompetitie zat te kijken. Vooral de eenvoud van zijn boodschap: Hoe goed het ook met je gaat, hoe ver je ook komt, vergeet nimmer de basis.

Prompt zag ik het terug in wedstrijden als Heracles - Feyenoord, SC Cambuur - SC Heerenveen en PEC Zwolle tegen Go Ahead Eagles. Try to be the one dictating was een van de regels op het briefje van Murray. De passie die Heracles, Cambuur en de Eagles aan de dag legden, refereerde hieraan. En het ontbreken daarvan bij de tegenstanders.

In onze competitie kan geen ploeg het zich veroorloven de basis uit het oog te verliezen. Toch gebeurt dat nog te vaak. Zo ligt Feyenoord bijvoorbeeld ondanks alle complimenten inmiddels 20 punten (!) achter op koploper PSV en komt de derde plaats - en daarmee rechtstreekse kwalificatie voor de Europa League - serieus op de tocht te staan. Terwijl technisch directeur Van Geel meende dat deze ploeg voor de titel kon gaan.

Zoals het opportunisme in de bestuurskamer bij clubs als FC Twente en FC Utrecht nu ook sportief zijn weerslag heeft. Al verdient de directie bij FC Utrecht de nodige steun als zogenaamd trouwe medewerkers plots met hun hand in de kassa gaan zitten. Ook bij PEC moet men oppassen dat het huidige succes straks niet tot financiële problemen leidt.

Een goed voorbeeld van gezond realisme zijn clubs als Willem II en Excelsior. Er is geen enkele enigszins serieuze competitie te vinden waar een club speelt met een stadioncapaciteit van 3531 toeschouwers. Zelfs in de Belgische Jupiler League kunnen er bij Westerlo en KV Oostende nog zo'n 8000 toeschouwers in. Gebrek aan middelen maakt creatief, bewijzen ze op Woudestein.

Daarom zou zo'n briefje van Murray voor veel spelers, trainers en bestuurders helemaal geen kwaad kunnen. Keer op keer even terug naar de basis. Blijf reëel. Waar ligt je kracht? Murray verloor vrijdag overigens kansloos van de Fransman Simon.

Live Voetbal

home logo LASKLAS
18:55
AZAZ
away logo
home logo AjaxAJA
21:00
Getafe CFGET
away logo