Blikvangers van het 'oude' Oranje: Nigel de Jong, Robin van Persie en Wesley Sneijder.
Volledig scherm
PREMIUM
Blikvangers van het 'oude' Oranje: Nigel de Jong, Robin van Persie en Wesley Sneijder. © anp

Het 'oude Oranje' had niets te zoeken op dit EK

opinieNu alle teams een keer hebben gespeeld dit EK, is er die ene niet te missen trend. Bijna alle wedstrijden zijn 'close calls'. Uitslagen van 1-0, 1-1, 2-1 zijn aan de orde van de dag. Zelfs als kleine landen tegen toernooifavorieten spelen. Zelfs in een deelnemersveld dat van 16 naar 24 is opgerekt.

Emanuele Giaccherini werkte voor drie bij Italië.
Volledig scherm
Emanuele Giaccherini werkte voor drie bij Italië. © afp
Maarten Wijffels.
Volledig scherm
Maarten Wijffels. © AD

En ook zoiets: hoeveel spelers hebben we al niet vol passie horen uitdragen dat er tot de laatste snik is gestreden voor volk en vaderland en voor elkaar? Toonbeeld waren de Italianen na hun triomf tegen de Belgen. ,,Hij heeft vandaag voor drie man tegelijk gespeeld,'' jubelden ploeggenoten over doelpuntenmaker en kilometervreter Giaccherini. Op de Vlaamse tv toonden ze na die lofzang direct een papier met officiële statistieken van de UEFA. Wat blijkt: liefst 11 kilometer liepen de Azzurri maandagavond als team méér dan de Rode Duivels. Analist Jan Mulder was de eerste aan tafel om dat weg te lachen. Want: 'Cruijff zegt altijd dat je juist minder moet lopen om goed te spelen. Zo bezien hebben de Belgen dus toch nog iets goed gedaan.'  

Maar zeg maar dat het onzin is, kijkend naar dit EK en ook naar het WK van twee jaar geleden. Costa Rica, Wales, Roemenië, Tsjechië, underdogs die 90 minuten lang verschil in kwaliteit wegpoetsen met een ijzeren discipline, organisatievermogen, passie. En soms (de steekballen van Albanië!) ook met vaardig spel. De toplanden geven zelf ondertussen ook alles. Het bewegingsvoetbal van Duitsland, alsof daarin geen afstanden worden afgelegd.