Volledig scherm
Desmond Tutu en Harold Robles tussen de spelers van FC Twente. © ANP Pro Shots

Het pijnlijke dansje van Tutu in een strak Twente-shirt

Volledig scherm
Wilfred Genee. © AD
 
Vooral het gênante optreden van Harold Robles op het veld krijgt plots een heel andere dimensie. Hij kruipt nog net niet in het aanzienlijke achterwerk van Tutu, maar verder is zijn optreden er eentje waar wethouder Hekking, de creatie van Van Kooten en De Bie, niets bij is.

Het blijven onvergetelijke beelden. De dansende bisschop Desmond Tutu, voor de wedstrijd FC Twente - Heerenveen, in een veel te strak Twente-shirtje met daarop de letters MKI. Dat staat voor Medical Knowledge Institute, de stichting die er voor had gezorgd dat de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede zich even in Enschede liet zien. Het verleidde Joop Munsterman ertoe om de bisschop onmiddellijk tot erelid van FC Twente te benoemen, daar waar menig Twente-icoon die eretitel nimmer mocht ontvangen. Munsterman verdedigde het grootse gebaar met de woorden: 'Tutu is de kampioen van de menselijkheid'.

Breng daar maar eens wat tegenin. Bovendien zegde hij in een gulle bui ook nog eens 50.000 euro namens FC Twente toe. Al wist niemand precies waar dat geld vandaan moest komen. In totaal zou het bijeengebrachte bedrag die dag zelfs de 100.000 euro passeren. Dat geld werd nooit aan de stichting overgemaakt. Tubantia, nota bene een krant uit het concern waarvan Joop Munsterman ooit de grote baas was, bracht het verhaal naar buiten dat voormalig MKI-bestuurslid Harold Robles de afgelopen jaren grote bedragen in eigen zak zou hebben gestoken. Daarnaast liet hij zijn vrouw Jasmijn voor vele tienduizenden euro's de administratie vanuit zijn eigen garage verrichten.

Het maakt het dansje van Desmond Tutu plots uiterst pijnlijk. Mocht u zich de komende dagen een keertje vervelen dan moet u voor de gein het filmpje op internet eens terugkijken. Vooral het gênante optreden van Harold Robles op het veld krijgt plots een heel andere dimensie. Hij kruipt nog net niet in het aanzienlijke achterwerk van Tutu, maar verder is zijn optreden er eentje waar wethouder Hekking, de creatie van Van Kooten en De Bie, niets bij is. Robles waant zich Nelson Mandela. Naar nu blijkt is dat niet eens zo gek, want hij stond zich er ook op voor dat hij professor, doctor, epidemioloog en zelfs jonkheer was. Allemaal titels die hij verzonnen schijnt te hebben.

Gelukkig zijn ze er bij Twente inmiddels aan gewend om de schijn op te houden. 'Iedereen ziet toch dat we in de maling worden genomen met die paspop op de bank bij Twente', fulmineerde Leo Beenhakker gisteren nog eens terecht. De voorzitter van het CBV, de belangenvereniging van de coaches, was net als vele andere prominenten uit het voetbal aanwezig op een golfdag van het Foppe Fonds, waar geld bijeengebracht werd voor een rolstoelen-project ten behoeve van kinderen met een meervoudige handicap. Hoewel mijn handicap op golfgebied niet eens in cijfers valt te vangen, doe ik graag iets voor het goede doel. Al word je door situaties als die bij Alpe D'HuZes of bovengenoemd verhaal toch iets huiveriger. Het is niet te hopen dat al die mensen die zondag in de grachten van Amsterdam een vergiftiging hebben opgelopen er later achter komen dat ze dat voor niets hebben gedaan.

Het is een kwestie van fatsoen. Zoals je ook reageert op een brief waarin je een vraag wordt gesteld. Maar van zowel de KNVB als Joop Munsterman heeft Leo Beenhakker tot op heden geen officiële reactie ontvangen. 'Ze doen bij FC Twente, zo heb ik uit de media begrepen, met deze constructie aan out of the box coachen', sprak de nestor van het trainerskorps gisteren enigszins cynisch. 'Dat betekent dat mensen als Wenger, Mourinho en Ferguson het al die jaren verkeerd hebben gedaan'.

Woensdag komt het CBV bijeen en praat het over verdere stappen. Bij Twente maken ze zich daar vast niet druk over, maar zijn ze vooral heel benieuwd met wie Harold Robles namens zijn nieuwe stichting Health Teachers op de proppen komt. Wie weet komt de dalai lama binnenkort wel een dansje doen.