Volledig scherm
Maria Savinova (links) en Jekaterina Poistogova (rechts) na hun gouden en bronzen plak in Londen op de 800 meter. © epa

Heus, het is niet puur een Russisch probleem

OpinieSebastian Coe was woedend op de ARD en de Sunday Times. Hoe durfden ze naar buiten te brengen dat er in de atletiek op grote schaal doping werd gebruikt, en dat er positieve tests in de doofpot werden gestopt. Coe, toen nog vice-president van de IAAF, noemde het verraad en een oorlogsverklaring aan de atletiek.

Volledig scherm
Thijs Zonneveld, verslaggever en columnist van AD Sportwereld. © AD Sportwereld
Quote

Ontkennen, liegen, draaien en de kop in het zand steken: de top van de IAAF heeft de afgelopen maanden het traditione­le er-is-niets-aan-de-hand-en-als-er-wel-iets-aan-de-hand-is-dan-is-het-niet-on­ze-schuld-spelletje gespeeld, dat zo veel andere internatio­na­le sportbon­den ook spelen of gespeeld hebben.

Like AD Sportwereld op Facebook!

Poll

IOC moet álle Russische atleten uitsluiten voor deelname aan Spelen in Rio

  • Ja (71%)
  • Nee (29%)
4288 stemmen

Nu, een paar maanden later, blijkt uit onderzoek van het WADA dat de doping en corruptie welig tieren in de atletiek. En degene die het op moet lossen, heet Sebastian Coe. Het is een raadsel hoe hij het voor elkaar kreeg om 7 jaar lang vice-voorzitter te zijn van een organisatie waarvan de president positieve testen voor geld verdoezelde.

Ontkennen, liegen, draaien en de kop in het zand steken: de top van de IAAF heeft de afgelopen maanden het traditionele er-is-niets-aan-de-hand-en-als-er-wel-iets-aan-de-hand-is-dan-is-het-niet-onze-schuld-spelletje gespeeld, dat zo veel andere internationale sportbonden ook spelen of gespeeld hebben. Of het nu voetbal, tennis, wielrennen of onderwatercurling is: problemen met doping, corruptie en matchfixing worden het liefst ontkend. Juist daarom krijgen die problemen de kans te groeien in de schaduwen en stiekeme kiertjes van de sport.

Doping en corruptie zijn geen incidentele problemen van een enkele sport, het zijn structurele problemen van álle sporten. Het rapport dat gisteren door het WADA werd gepresenteerd, was vooral gericht op de misstanden in Rusland en bij de top van de IAAF, maar het zou naïef zijn om te denken dat de kous daarmee af is. Al jaren is duidelijk dat er van alles en nog wat mis is met de dopingcontrolesystemen in toonaangevende atletieklanden als Kenia en Jamaica (waar dopingcontroleurs soms net zo zeldzaam zijn als pinguïns in de Sahara). In Turkije zijn de afgelopen jaren zoveel atleten tegen de lamp gelopen, dat er nauwelijks meer Turkse deelnemers zijn op grote kampioenschappen. En in Spanje werd jaren geleden al een enorme dopingaffaire rond dopingarts Eufemiano Fuentes onder het tapijt geveegd.

Bovendien: als de Russische staat dopinggebruik in de atletiek propageert en faciliteert, waarom dan niet ook in andere sporten? Van wie waren al die vernietigde urine- en bloedstalen?

Hoe schokkend de uitkomsten van dit onderzoek ook zijn, en hoe veelomvattend de doping en corruptie ook lijken - het is nog lang, lang, lang niet alles.

Volledig scherm
© AP