Volledig scherm
© anp

'Hockeytracker' primeur op WK

De bezoekers en de tv-kijkers zullen bij het WK hockey in Den Haag, dat zaterdag begint, precies weten met welke snelheid onder anderen Mink van der Weerden zijn strafcorners op het vijandelijke doel slingert.

Voor de eerste keer bij een groot titeltoernooi maakt de organisatie gebruik van een snelheidsmeter voor alle bewegingen in de cirkel, 'hockeytracker' genoemd. Daarmee kan de snelheid van alle schoten, passes en andere doelgerichte acties exact worden gemeten en op het video- en tv-scherm zichtbaar worden gemaakt voor het publiek.

'Het is leuk en informatief voor de toeschouwers, maar zelf heb ik er niet zoveel mee', geeft Van der Weerden te kennen. 'Voor mij is het belangrijkste dat die strafcorner erin gaat. De snelheid is wat mij betreft minder interessant, al zal ik best even naar het videoscherm in het stadion kijken als de bal er heel lekker in is gevlogen. Dan is het wel grappig om te weten hoe hard de push was. Maar als de bal er niet in gaat, kan mij de snelheid van de corner verder gestolen worden. Het publiek krijgt er wel wat meer inzicht door en dat is natuurlijk ook wat waard.'

Op trainingen zijn bij de strafcorner van Van der Weerden al snelheden gemeten van dik 100 kilometer per uur.