Volledig scherm
© anp

Hup Holland-hamsters van Albert Heijn zijn gevaarlijk

UpdatePas op met de Hup Holland-hamsters van Albert Heijn. Daarvoor waarschuwt de supermarktketen. De kleine knuffeltjes die gratis bij de boodschappen worden gegeven, leveren een veiligheidsrisico op voor kleine kinderen. Omdat het stickertje op de achterkant te makkelijk loslaat, kunnen zij erin stikken.

Volledig scherm
© Albert Heijn

In een verklaring zegt de supermarktketen dat het stickertje 'zeer gemakkelijk' losraakt, en dat kinderen jonger dan 3 jaar bij inslikken van het plaatje kunnen stikken. Volgens de verpakking van de weggevertjes zijn ze geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar.

Albert Heijn adviseert om het plakkertje van de hamsters af te halen. 'Indien u in het bezit bent van de Hup Holland Hamsters, verwijder dan het kleefstickertje van de achterkant als u kinderen onder de 3 jaar ermee laat spelen', is het devies op de website van AH.

'Alles was in orde'
De veiligheidswaarschuwing komt na een melding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 'We hebben de hamsters op kwaliteit en veiligheid laten testen voor ze in de winkels kwamen, toen was alles in orde. Maar het stickertje is pas daarna op de hamster gekomen', legt een woordvoerster uit.

De waarschuwing geldt voor alle 23 uitvoeringen van hamsters die sinds 2 juni bij 15 euro zijn boodschappen worden weggegeven. Albert Heijn benadrukt, tegen De Telegraaf, dat er tot nu toe geen enkele klacht is binnengekomen over de stickertjes, en dat geen enkel kind in gevaar is gekomen.

Wel zijn vanmiddag waarschuwingen bij de kassa van de supermarkt opgehangen. 'Het is verstandiger kinderen vanaf 3 jaar met het speelgoed te laten spelen', aldus Ahold. Albert Heijn blijft de uitermate populaire hamstertjes wel uitdelen. Bezorgde klanten kunnen zich voor meer informatie tot de servicebalie of de klantenservice wenden via: 0800-0305.