Wilfred Genee.
Volledig scherm
Wilfred Genee. © ANP

'Ik begrijp heel goed dat we zijn afgezeken'

De spraakmakende voetbaltalkshow Voetbal International begint maandag weer. Na een moeizaam WK waarin het eens zo populaire programma aan onderlinge ruzie ten onder dreigde te gaan. Presentator Wilfred Genee erkent dat het te plat en te direct was geworden.

V.l.n.r. Van der Gijp, Genee en Derksen.
Volledig scherm
V.l.n.r. Van der Gijp, Genee en Derksen. © ANP
Quote

We willen het inderdaad weer meer gewoon over voetbal hebben. Terug naar de basis.

Wilfred Genee

Hij is er maar druk mee, Wilfred Genee. Q-Music, RTL Boulevard, SBS6, allemaal willen ze hem spreken om vooruit te blikken op een nieuw seizoen van Voetbal International. Na jaren van stijgende populariteit en waardering werd de talkshow van Genee en zijn vaste tafelgasten Johan Derksen en René van der Gijp tijdens het WK met leedvermaak overgoten: wat hadden die mannen het misgehad: Oranje presteerde wél goed op het WK, 'engnek' Louis van Gaal bleek wél leuk en uiteindelijk gingen Derksen en Van der Gijp ook nog publiekelijk ruziën dat ze elkaar niet kunnen uitstaan.

Was het wel echt, die ruzie?
"Ik wou dat het niet echt was, want het was niet leuk. Die ruzie was écht echt. Maar we moeten het niet groter maken dan het is. We hebben één keer bij elkaar gezeten en ik denk dat de mannen het achter zich hebben gelaten."

Was die ruzie niet om de kijkcijfers op te krikken?
"Hoezo? Behalve op het laatst, haalden we tijdens het WK dezelfde kijkcijfers als altijd. Het is net als met programma's als De Wereld Draait Door, RTL Boulevard: soms wat minder kijkers, dan weer meer, dat verandert ook nooit veel."

Toch liep het niet echt lekker, deze zomer, hoe kan dat?
"Kijk de eerste vier uitzendingen eens terug, die waren écht goed. Maar toen gingen we naar twee uitzendingen op een avond en dat is pittig. Het was al een lang seizoen geweest, je gaat in één keer door naar het WK, je merkt dat we onze krachten gingen verdelen over twee uitzendingen. Dan ben je in béide uitzendingen eigenlijk niet topfris. De NOS maakte met Henry Schut een mooi programma, maar als wij in vorm waren geweest, hadden we daar tegenop gekund."

Johan was altijd kritisch op Van Gaal. Baalde hij niet dat Oranje zo goed was?
"Nee, dat denk ik niet. Hij wordt alleen wel eens moe van dat Oranje-gehos. Zijn kritiek is ook niet gericht op de trainer Van Gaal, maar op Van Gaals manier van optreden."

Jullie kregen nu zelf hoongelach over je heen. Was je verbaasd?
"Nee, totáál niet. Als je zelf jarenlang iedereen de maat neemt, kom je vanzelf een keer aan de beurt. Er was ineens werkelijk geen enkele columnist die níet over ons schreef."

Ging het zo langzamerhand ook niet te weinig over voetbal en te vaak over ordinaire gein als 'kutscheten'?
"We willen het inderdaad weer meer gewoon over voetbal hebben. Terug naar de basis. In 2010, toen we tijdens het WK ook elke dag op tv kwamen, was ik het zelf die dacht: zoveel zendtijd alleen serieus over voetbal praten, is niet te doen. Toen zijn we zijstapjes gaan maken en kwam die andere Derksen naar voren, grappig, ad rem. En René kwam nóg meer in zijn element. Zo werden we steeds populairder. Maar het werd soms ook heel plat, of té direct. Misschien zijn we doorgeschoten."

Een nieuw seizoen, gaat er nog wat veranderen?
"Ik zou graag ja zeggen, maar nee. Ik denk dat je de chemie van de irritante presentator, de man met de keiharde mening en de man met de lach aan zijn kont niet kúnt veranderen. We kunnen gelukkig wél weer wedstrijdfragmenten laten zien. Dan kan Rene bijvoorbeeld weer 'Manolevjes' doen (geklungel van de oud-verdediger van PSV werd voorheen vaak door Van der Gijp in beeld gebracht en belachelijk gemaakt, red.) of andere specifieke dingen laten zien die hem opvallen. Ik denk dat we weer kunnen knallen. De frisheid is terug. We moeten ons revancheren."

Voetbal International is vanaf maandag weer te zien op RTL7