Volledig scherm
© Getty Images

In Wesley Sneijder zit bij Oranje nog de meeste rek

ANALYSEOranje kan de finale halen, maar dan zal het spel in balbezit beter moeten. Rek zit er in elk geval nog in de rol van Wesley Sneijder. Die loopt zich elke wedstrijd een slag in de rondte en heeft zijn momenten van klasse, zoals bij de 1-1 tegen Mexico. Maar zijn grootste kwaliteit - de steekpass - is nog amper te zien geweest. Drie redenen over het waarom en hoe het beter kan.

Volledig scherm
© getty

1. Sneijder loopt bijna drie kilometer méér dan Messi
Het is misschien wel dé statistiek van dit WK tot nu toe: Wesley Sneijder heeft per wedstrijd bijna drie kilometer meer gelopen in dienst van Oranje dan Lionel Messi in het Argentijnse team. Het is zo interessant, omdat Messi en Sneijder op papier eenzelfde soort positie innemen. Zij zijn de nummers 10 in de nabijheid van twee spitsen.

Bij Oranje zijn dat Robben en Van Persie (of Lens). Bij de Argentijnen Higuain en Agüero (of Lavezzi). Maar waar Messi zich volledig kan toeleggen op het spel bij balbezit en al vier keer scoorde, heeft Sneijder volop verdedigende taken. Tegen Chili week Sneijder geen meter van de zijde van Marcelo Diaz, de verdedigende middenvelder met ideeën.

De discipline bij Sneijder en zijn collega-middenvelders droeg ertoe bij dat Nederland geen kans weggaf. Maar de middenlinie zorgde voor weinig ondersteuning en aanvoer naar de spitsen.

Sneijder had dit WK 19 situaties waarin hij een aanvallend één-tegen-éénduel aanging met een tegenstander. Daarvan won hij er slechts vijf, een rendement van amper 26 procent. Gemiddeld schiet Sneijder dit WK maar drie keer per wedstrijd op doel, een zeer laag moyenne voor zijn doen.

Volledig scherm
© ap

2. Alleen Blind voedt Sneijder en de spitsen naar behoren
Om het aanvallende rendement van Sneijder op te krikken, moet het om hem heen beter. Ook de aanvoer in zíjn richting liet te wensen over. In het openingsduel met Spanje toonden de centrale verdedigers voor de pauze bijvoorbeeld te weinig durf in de passing.

Hoe Sneijder ook bewoog en zich tussen de vijandelijke linies aanspeelbaar maakte, de ballen kwamen niet, of ze vlogen met een grote boog over zijn hoofd. Wat ook niet hielp was dat Jonathan de Guzman in het begin in zijn nabijheid speelde. Die droeg te weinig bij in het positiespel.

Nu de constant presterende Nigel de Jong niet kan spelen, moet Louis van Gaal een keuze maken voor een vervanger. Die keuze wordt ook voor Sneijder belangrijk. Tot nu toe zagen we dat dit toernooi Daley Blind als middenvelder nog het meest bijdraagt aan het voeden van Sneijder en de spitsen. Van de 20 passes van Blind met die intentie kwam 72 procent aan. Ook Georginio Wijnaldum voegt in dat opzicht meer toe dan De Guzman.

Volledig scherm
© afp

3. Zodra Oranje 4-3-3 gaat spelen, krijgt Sneijder meer opties
Het is een permanente discussie dit WK en de cijfers van Sneijder bieden stof om hem te blijven voeren. Zijn aanvallende rendement schiet omhoog zodra Oranje met drie spitsen speelt. Dan blijkt Sneijder ineens drie keer zoveel ballen op de aanvallers in te spelen als in een 5-3-2-systeem.

Die factor 3 is overigens wel betrekkelijk, want niet alledrie de aanvallers profiteren voorlopig evenveel. Sneijder heeft een natuurlijk ingebakken voorkeur om uit te wijken naar de linkerkant. Dat blijkt uit zogenoemde 'heat-maps' waarmee de FIFA en UEFA bij titeltoernooien werken. (Dat zijn kaarten waarop met meetapparatuur continu wordt bijgehouden waar spelers tijdens het spel lopen.) Tegen Australië zette Sneijder veelvuldig de ingevallen linksbuiten Memphis Depay aan het werk. Maar Robben speelde hij niet één keer aan. Tegen Mexico overkwam Van Persie precies hetzelfde.

AD Sportwereld werkt bij de analyse van Oranje-interlands samen met Jeroen Visscher en Jurgen Frumau van organisatie adviesbureau Turner.

Volledig scherm
© reuters