Jongetjes bij PSV hebben een nieuwe leider nodig

ColumnEen week later dan verwacht kreeg Fred Rutten zijn congé bij PSV. Het kon niet anders. De resultaten vielen immers bar tegen en de selectie had inmiddels de mentale veerkracht van een leger hazen.

Volledig scherm
 
PSV is een dijk van een voetbalbolwerk, bijna een klassiek monument in de eredivisie. Zo'n bastion moet aangestuurd worden door mannen met visie en overtuigingskracht, mannen die durven te snijden als het nodig is.
Chris van Nijnatten

Toch strijdt PSV nog op drie fronten: de Europa League, de KNVB-beker en de landstitel. Met een hoop mazzel stroomt het Stadhuisplein in Eindhoven dus nog drie keer vol. Het ligt echter meer voor de hand dat het weer net als vorig jaar vlak voor het einde helemaal misgaat.

De positie van Rutten was daarom onhoudbaar. Hij haalt op het laatst kennelijk niet meer de noodzakelijke overwinningswoede uit zijn selectie. Het uitgesproken verdriet om alle ellende rond Rutten verlamde de spelersgroep, die nog geen jaar geleden voor tientallen miljoenen euro's aan transfers was versterkt.

Deze jonge jongens hebben nu een nieuwe leider nodig. Een man die inspireert en die geen medelijden nodig heeft. Een man voor wie jongetjes als Wijnaldum en Strootman niet als eerste de bus uit hoeven wanneer er boze halvegaren staan te wachten op de Herdgang.

PSV is een dijk van een voetbalbolwerk, bijna een klassiek monument in de eredivisie. Zo'n bastion moet aangestuurd worden door mannen met visie en overtuigingskracht, mannen die durven te snijden als het nodig is.

En die daarna, bij het verdedigen van hun beleid, alle wijsneuzen die hele dagen rond hun club hangen gewoon platwalsen of plat masseren. De wijsneuzen mogen zelf kiezen. Het is niet anders, een grote club als PSV wordt elke dag, zeven etmalen per week, de maat genomen in kranten en op internet.

Het verdedigen van je belangen in die wildernis is in tien jaar tijd een belangrijke taak geworden voor trainers en bestuurders. En ben je niet zo sterk in het verkopen van je handel, zoals bij vakman Fred Rutten onmiskenbaar bleek, dan heb je iemand naast of boven je nodig die dat aspect voor zijn rekening neemt.

Daar is in zijn geval nooit sprake van geweest. Hierover moeten ze bij PSV gewoon ook eens een dagje nadenken als ze op zoek gaan naar een opvolger voor Rutten. Een spiegel wil daarbij nog wel eens helpen.