Volledig scherm
© EPA

Kimmann en Van Benthem debuteren op Spelen

De Nederlandse BMX-selectie voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro kent geen verrassingen. De vijf startplaatsen worden ingevuld door de vijf fietscrossers die aan de kwalificatie-eisen voldeden. Bij de mannen zijn dat Niek Kimmann, Jelle van Gorkom en Twan van Gendt. Merle van Benthem en Laura Smulders vertegenwoordigen Oranje in augustus bij de vrouwen, zo maakte de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) woensdag duidelijk.

Kimmann en Van Benthem deden nog niet eerder mee aan de Olympische Spelen. De andere drie wel. Smulders won vier jaar geleden in Londen een bronzen medaille.

Bij het WK in Medellín slaagde Kimmann er zondag net niet in zijn wereldtitel te prolongeren. De Nederlander moest in de finale op het olympische onderdeel supercross genoegen nemen met zilver. Hij pakte wel het goud in de tijdrit. Het WK was voor de andere Nederlandse fietsrossers de laatste kans om aan de eisen voor Rio te voldoen, maar onder anderen de van een polsblessure herstelde Raymon van der Biezen lukte dat niet.

De BMX-wedstrijden in Rio de Janeiro zijn 17, 18 en 19 augustus. 17 augustus staan de kwalificatiewedstrijden voor de mannen op het programma, een dag later is het de beurt aan de vrouwen. De finalewedstrijden voor mannen en vrouwen zijn 19 augustus.