Volledig scherm
© anp

KNVB: 'WK naar ander land bij omkoping'

UpdateDe KNVB vindt dat het WK voetbal van 2022 in een ander land moet worden gehouden als bij de toewijzing aan Qatar sprake is geweest van omkoping. Dat heeft de voetbalbond maandag laten weten. 'Mocht de recente berichtgeving juist zijn, dan is er geen twijfel mogelijk: de FIFA moet een ander land het WK 2022 laten organiseren', aldus de KNVB.

'De integriteit van onze competities en voetbaltoernooien is van het grootste belang voor onze sport. Elke suggestie of vermoeden van fraude of manipulatie is schadelijk voor het voetbal', aldus de KNVB.

De Britse krant The Sunday Times berichtte zondag dat Qatar het WK van 2022 heeft gekregen door functionarissen van de FIFA met miljoenen euro's te belonen in ruil voor hun stem aan het Golfstaatje.

De ethische commissie van de FIFA heeft al eerder aangekondigd de toewijzing van het WK 2022 te onderzoeken. De voetbalbond gaat ervan uit dat de recente berichten in de media worden meegenomen in het onderzoek. De KNVB heeft ook in een eerder stadium aangegeven dat de keuze voor Qatar door FIFA heroverwogen moet worden, vanwege het klimaat en de noodzakelijk gewijzigde opzet. Ook heeft de KNVB eerder zijn zorgen geuit over de mensenrechten en arbeidsomstandigheden in Qatar.