Volledig scherm
© ap

Kvitova verrassende winnares Wimbledon

UpdatePetra Kvitova heeft vandaag Wimbledon op haar naam geschreven. De Tsjechische tennisster verraste in de finale de Russin Maria Sjarapova met 6-3 6-4. Voor de als achtste geplaatste Kvitova was het haar eerste grandslamtitel. De drie plekken hoger ingeschaalde Sjarapova won Wimbledon in 2004. Ze zegevierde ook al eens bij de Australian Open en de US Open.

Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© getty

Sjarapova was vooraf de grote favoriete, maar kon die status tijdens de partij niet waarmaken. Kvitova heerste met harde slagen vanaf de baseline en vooral de servicegames van haar tegenstandster verliepen moeizaam. Met twee dubbele fouten leverde Sjarapova halverwege de eerste set voor de tweede keer haar service in. Het bleek de beslissing in de set. Kvitova maakte het vakkundig af: 6-3.

Ook in de tweede set haperde de opslag van Sjarapova regelmatig. Haar vechtlust zorgde er echter voor dat ze in de wedstrijd bleef. De vijfde break van Kvitova werd haar echter fataal. Met een ace maakte de Tsjechische het in stijl af.

'Geen woorden voor'
Kvitova kon nauwelijks geloven dat ze Wimbledon had gewonnen. 'Ik ben sprakeloos, heb er geen woorden voor. Het is ongelofelijk', stamelde Kvitova. Ze was tevreden over haar prestatie in de eindstrijd. 'Het was denk ik mijn beste wedstrijd ooit. Ik was wel nerveus, maar bleef geconcentreerd.'

Sharapova: Terecht verloren
Maria Sjarapova moest zaterdag toegeven dat ze de finale van Wimbledon terecht had verloren. De Russin ging verrassend onderuit tegen de Tsjechische Petra Kvitova. 'Ik ben erg dankbaar dat ik hier mag staan, maar ik wilde liever die grote schaal', zei Sjarapova met een bescheiden schaaltje in haar handen. 'Maar Petra heeft het verdiend. Ze speelde geweldig en het was een mooie overwinning voor haar.'

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© epa