Volledig scherm
© Pro Shots

Leeuwinnen blijven op WK-koers na klinkende zege

Het Nederlands vrouwenelftal heeft weer een stapje gezet richting het WK in Frankrijk. De nummer één uit de poule was te sterk voor Noord-Ierland: 0-5. Voornaamste concurrent Noorwegen won ook, van Ierland. Daardoor is rechtstreekse plaatsing nog geen feit voor de Leeuwinnen.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© Pro Shots

Door Dennis van Bergen

Noord-Ierland - Nederland kabbelt voort, als kort voor rust dan toch dat onvermijdelijke doelpunt valt voor de 'Leeuwinnen'. Lineth Beerensteyn scoort, en nog technisch fraai ook. Het verleidt het plukje meegereisde Oranje-supporters de stadionhit 'het is stil aan de overkant' in te zetten. Cynisch verwijzend naar het betreffende doel, dat omgeven wordt door één gapende leegte. Geen tribune staat er, laat staan toeschouwers. Niks. Alleen een immense berg zand.

Een treffende scéne is het, in het decor van Portadown. Een plaats op veertig kilometer afstand van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Een decor van akelig lege stoelen, een abominabel speelveld en slechts één ploeg die wil voetballen, de Oranje Leeuwinnen. Na een aarzelend begin, waarin Lieke Martens met een schot op de paal gevaarlijk is, lopen die na de 0-1 van Beerensteyn simpel uit via Danielle van de Donk, Shanice van de Sanden, Sherida Spitse en -de allerbeste vanavond- Jackie Groenen. Zonder daarbij voor heel veel opwinding te zorgen, overigens.

Contrasterende omstandigheden, kortom, afgezet tegen de manier waarop het vrouwenvoetbal in Nederland wordt beleefd. Sinds afgelopen jaar, toen de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman in eigen land de EK-titel greep, is de sport nadrukkelijk in opkomst. Inmiddels voetballen een kleine 160.000 meisjes en vrouwen in clubverband. Ondubbelzinnig aangewakkerd door de Oranje leeuwinnen, die komende dinsdag in de wedstrijd tegen Slowakije opnieuw kunnen rekenen op de steun van een uitverkocht stadion. Het Abe Lenstra in dit geval. 

Veelzeggend. En logisch misschien ook, gezien de wijze waarop sterren als Martens, Groenen en de gisteren afwezige Vivianne Miedema zich manifesteren. Aanraakbaar, toegankelijk, ontwapenend spontaan. Alsof voetbal voor hen vooral nog hobby is. Al ontkomt ook het vrouwenvoetbal inmiddels niet meer aan het tenenkrommende jargon. Neem Wiegman, die tijdens haar perspraatje in Noord-Ierland de nadruk legt 'op een goede restverdediging'.

Gelukkig voor haar wordt die restverdediging in Portadown amper op de proef gesteld, al komt Oranje voor rust wel goed weg als een handsbal van Anouk Dekker over het hoofd wordt gezien. Vandaar dat de zege voor Nederland even vanzelfsprekend als verdiend is, passend omlijst met het triomfantelijke gejuich na afloop.

De regenboog die lang boven Shamrock Park heeft gecirkeld is dan al lang en breed vertrokken. Zoals ook pot met goud, waarop Oranje zo hoopte, nergens te bekennen is. Door de 2-0 zege van voornaamste concurrent Noorwegen op Ierland, is rechtstreekse WK-kwalificatie nog niet zeker. 

Volledig scherm
© Pro Shots

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde wedstrijd. Opnieuw een klinke zege op weg naar het WK voor de vrouwen van Sarina Wiegman.

89e Minuut

GOAL! 0-5 Oranje! Ook middenvelder Jackie Groenen pakt een doelpunt mee.

86e minuut

Bell vervangt McGuinness

80e Minuut

Ellen Jansen vervangt Renate Jansen.

76e minuut

Inmiddels heeft Van de Sanden plaats gemaakt voor Van Lunteren.

75e minuut

GOAL! 0-4 Oranje! Spitse schiet een penalty keurig binnen na een overtreding op Beerensteyn. De doelpunten volgen elkaar nu in rap tempo op. Zit er opnieuw een 0-7 overwinning in?

68e minuut

Jill Roord vervangt Lieke Martens

65e minuut

GOAL! 0-3 Oranje! Van de Sanden wurmt zich langs twee Noord-Ierse verdedigers en schiet de bal hard achter keeper Burns.

61e minuut

GOAL! 0-2 Oranje! Van de Sanden verrast de Noord-Ierse verdediging met haar snelheid en legt heerlijk klaar voor Van de Donk die gemakkelijk binnen kan tikken. Keepster Burns is kansloos.

60e minnut

Alweer een kwartier gespeeld in de tweede helft en het spelbeeld is niet heel anders dan in de eerste 45 minuten. Noord-Ierland staat stijf op de eigen helft en Oranje zoekt een gaatje.

50e minuut

Vance maakt een keiharde overtreding op Van der Donk, maar scheidsrechter Tess Olofsson houdt de kaarten nog op zak.

47e minuut

Het spel ligt stil voor een blessurebehandeling aan de kant van Noord-Ierland. McFadden heeft last van haar hoofd.

46e minuut

De bal rolt weer in Shamrock Park.

Rust

Oranje gaat na een moeilijke eerste helft tegen Noord-Ierland met een voorsprong de kleedkamer in.

35e minuut

GOAL! 0-1 Oranje! Eindelijk wordt de groene muur doorbroken. Spitse geeft aan en Beerensteyn schiet met links van afstand de eerste goal van de avond binnen.

32e minuut

Eindelijk een keer een uitbraak van de Noord-Ieren. Die is echter van korte duur want al snel gaat de vlag omhoog voor buitenspel.

30e minuut

Paal! Martens haalt uit van afstand en raakt de paal. Enkele seconden later volgt een kopbal waarop Burns opnieuw redding brengt voor de Noord-Ieren. Zo gemakkelijk als in Eindhoven gaan het nog niet in get eerste half uur voor Oranje.

28e minuut

Spitse probeert het maar weer eens van afstand, haar schot zeilt langs het doel van Burns.

25e minuut

Oranje zoekt en zoekt, maar krijgt nog niet de ruimte van het verdedigende Noord-Ierland.

Volledig scherm
© Pro Shots

20e minuut

Direct daarna krijgt Lieke Martens ruimte om te schieten, weer brengt Burns redding.

laad oudere berichten