Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

Lieuwe Westra: Veel erger dan dit kan het niet zijn

InterviewGeen Vuelta, geen Eneco Tour. De laatste wedstrijd, die Lieuwe Westra uitreed, was in juni. Dit weekeinde vertrekt hij naar Spanje voor honderd dagen training om weer wielrenner te worden.  Een relaas over de afgelopen zes maanden, de zwaarste periode in zijn leven.

Volledig scherm
© BELGA

Dit is geen verhaal over overwinningen of beslissende demarrages. Niet over nipt verliezen. Of over afzien op trainingskampen. Dit is een verhaal over de andere kant van het wielerbestaan. Over eenzaamheid, het verlies van motivatie. Over de vraag: waar doe ik het allemaal voor? Het is het verhaal van het afgelopen halfjaar van Lieuwe Westra (34).

,,Iedereen heeft wel eens een dipje, maar de laatste maanden waren het minst uit mijn leven. Ik heb mijn moeder wel honderd keer gebeld om te zeggen: ik stop ermee. Ik hang mijn fiets aan de wilgen. Zij zei: dat is toch prima, jongen. Je hebt het goed gedaan, een prachtige erelijst. Mijn moeder ziet liever een gelukkige zoon.''

Eerst nog dit. Westra is een Fries, voorheen stratenmaker en liefhebber van housefeesten. Op z'n 21ste besloot hij alsnog prof te worden. Nu is hij dertien jaar hardrijder van beroep. Zijn eerste grote zege boekt hij in het shirt van Vacansoleil in 2009 in de Ronde van Picardië. In de eerste etappe springt hij weg en wat de 120 renners achter hem ook doen, ze zien Westra niet meer terug. Hij wint de rit en het eindklassement.

Het is Westra - bijnaam Ut Beest - ten voeten uit. Aanvallen, aanvallen en nog eens aanvallen. In het wielrennen word je dan soms, heel soms, beloond. Westra wordt twee keer Nederlands kampioen tijdrijden (2012, 2013), wint etappes in Parijs-Nice en Critérium du Dauphiné, helpt Vincenzo Nibali in 2014 aan de Tourzege en is dit voorjaar nog de beste in Driedaagse De Panne.

Lees verder onder de foto.