Volledig scherm
© ANP

Martens behoedt ploeterende Leeuwinnen voor blamage

Een ultiem schot van Lieke Martens bracht de voetbalsters van Oranje weer een grote stap dichter bij het WK van volgende zomer in Frankrijk. In blessuretijd bevrijdde zij met de 1-0 het ploeterende Oranje tegen Slowakije. De beslissing valt in september tijdens de uitwedstrijd tegen concurrent Noorwegen.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp

Door Daniël Dwarswaard

Haar sprint na de winnende goal was kort. Want Lieke Martens verdween al snel onder een stapel opgeluchte medespeelsters. Tegen het zwakke Slowakije had Oranje negentig minuten geploeterd. Totdat Martens in de blessuretijd dus voor de bevrijding zorgde.

Al voor de wedstrijd wist Oranje dat plaatsing voor het WK tegen Slowakije niet mogelijk was. Concurrent Noorwegen won namelijk eerder op de avond met 1-0 van Ierland. Alleen als de Noorse vrouwen hadden verloren, kon deelname aan het eindtoernooi al worden veiliggesteld.

Dus komt alles nu aan op de beslissende wedstrijd op 4 september in Oslo tegen Noorwegen. Als de Noorse vrouwen tussendoor nog van Slowakije winnen, wordt dat een kraker met directe plaatsing voor het WK als inzet.
Mocht het daar in Oslo misgaan, heeft de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman nog wel een ontsnappingsmogelijkheid. De vier beste nummers twee (waar Nederland dan toe behoort) spelen nog play-offs voor een laatste WK-ticket. In totaal zullen acht Europese landen deelnemen aan het WK in Frankrijk met in totaal 24 deelnemers. De beste drie Europese ploegen op dat WK plaatsen zich overigens voor de Olympische Spelen van 2020 in het Japanse Tokio.

Muur
Maar zover is het dus nog lang niet voor de regerend Europees kampioen. Die status past de ploeg overigens prima het laatste jaar. Na het behalen van de titel in eigen land telt het elftal plots mee in de sportwereld. Tijdens deze kwalificatiereeks lijken de speelsters daar amper last van te hebben. Thuis tegen Ierland liep het tegen een muur van verdedigers op en bleef Oranje steken op 0-0. Maar verder verliep de poulefase vrij overtuigend.

Tot de wedstrijd tegen Slowakije in het Abe Lenstra Stadion van Heerenveen dus. Oranje had enorme moeite met de verdedigende Slowaakse vrouwen en creëerde veel te weinig. Heel af en toe kwam sterspeelster Martens los, maar doelpunten leverde dat aanvankelijk niet op. Sherida Spitse was voor rust met een afstandschot nog het dichtst bij een doelpunt. Friezin Spitse speelde in Heerenveen haar 150ste interland, terwijl ze pas net 28 jaar is geworden.

Onrustig
Daar had ze even geen boodschap aan, want Nederland worstelde opzichtig tegen Slowakije dat stijf onderaan  staat in de poule. De belangrijke speelsters hadden het totaal niet. Danielle van de Donk viel tijdens de warming-up uit met hamstringblessure en Jackie Groenen en Shanice van de Sanden speelden ondermaats. Jill Roord en Lineth Beerensteyn kregen nog enorme kansen, maar de Slowaakse keepster Korenciova speelde de wedstrijd van haar leven.

Oranje ging daarna alleen maar onrustiger spelen en stuurde Stefanie van der Gragt naar voren als stormram. Maar ook dat hielp niet. Totdat, wie anders, Lieke Martens Oranje in de blessuretijd verloste. De speelster van FC Barcelona schoot raak van buiten het strafschopgebied en werd bedolven onder haar feestende en opgeluchte teamgenoten. Oranje zwijnde, maar ligt als Europees kampioen wel op koers voor het WK van volgend jaar zomer.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

EINDE WEDSTRIJD

Het zit erop! Dankzij een goal van Lieke Martens, diep in blessuretijd, winnen de Leeuwinnen van Slowakije. Het WK is nu heel dichtbij, maar het was bijna een dure blamage geworden.

90+2

GOAL! 1-0 NEDERLAND!
Lieke Martens doet het! In de absolute slotfase schiet ze raak en behoedt ze de Leeuwinnen voor een blamage tegen Slowakije!

79

Het wordt een repeterend verhaal: gemiste kans voor Nederland. Jackie Groenen krijgt de bal bij Lineth Beerensteyn, maar zij schiet op de voeten van de keeper van Slowakije. Even later krijgt Stefanie van der Gragt haar voet niet voldoende tegen de bal. Nog elf minuten en een beetje om héél duur puntenverlies te voorkomen.

69

Nu een indraaiende vrije trap van Siri Worm, maar die wordt door niemand aangeraakt en simpel gepakt door de Slowaakse keeper. Maria Korenciova krijgt zo langzamerhand een heldenrol.

65

Hij. Wil. Er. Niet. In. Lineth Beerensteyn zet goed daar, waarna Jill Roord de bal weer op randje zestien krijgt. Ze mikt 'm richting de verre hoek, maar via de paal gaat de bal naast.

54

Een nog maar eens een grote mogelijkheid. Lineth Beerensteyn kapt zichzelf knap vrij, maar haar schot gaat via de lat over.

52

Oef, enorme kans! De bal komt net buiten de zestien voor de voeten van Jill Roord, maar de Slowaakse keeper kan haar inzet wegboksen.

Volledig scherm
© anp

46

De tweede helft is begonnen. De Oranje Leeuwinnen moeten aan de bak om de overwinning tegen Slowakije binnen te slepen.

RUST

Met een schot van jubilaris Sherida Spitse (rakelings naast) komt de eerste helft ten einde. Nog altijd 0-0, maar de Oranje Leeuwinnen zijn oppermachtig. Nog 45 minuten voor een broodnodige goal!

39

Weer Lieke Martens, maar haar voorzet wordt door de keeper ternauwernood over het Slowaakse doel getikt. Nog altijd 0-0, zo'n zes minuten voor rust.

30

De volgende kans is voor Stefanie van der Gragt, maar de kopbal van de kersvers Barcelona-verdediger wordt eenvoudig gepakt. Slowakije houdt stand.

20

Nu doet Lieke Martens het van afstand zelf, maar haar schot gaat hoog over. De Leeuwinnen kunnen nog geen gat vinden in de Slowaakse defensie.

Volledig scherm
© anp

17

Wéér de bedrijvige Van de Sanden met het gevaar. Is het een voorzet of een schot? Hoe dan ook: de Slowaakse keeper kan de bal maar net uit haar doel houden.

13

Dat was de eerste grote kans voor Nederland! Na een fraaie actie (en dito steekpass) van Lieke Martens geeft Desiree van Lunteren voor, maar Shanice van de Sanden kan net niet lekker uithalen.

3

Goede actie van Lieke Martens, maar ze raakt de bal op het laatste moment kwijt. Nederland begint sterk, zoals sowieso verwacht mag worden dat de Leeuwinnen een maatje te groot zijn voor Slowakije.

1

Met de mededeling dat Daniëlle van de Donk dus ontbreekt door (inderdaad) hamstringklachten, zijn we begonnen aan het duel tussen de Oranje Leeuwinnen en Slowakije!

Achtervolger Noorwegen heeft in dezelfde poule zojuist met 1-0 gewonnen van Ierland. Dat resultaat betekent dat koploper Nederland zich vanavond nog niet definitief kan plaatsen voor het WK van 2019 in Frankrijk.

De basisopstelling kent één wijziging. Daniëlle van de Donk wordt vervangen door Jill Roord. Waarom de Arsenal-middenvelder precies ontbreekt is nog niet bekend, vermoedelijk door een blessure.

In 'haar' Frielsand, in de stad waar ze vijf seizoenen speelde, speelt Sherida Spitse vanavond dus haar 150ste (!) interland. Recordinternational is ze daarmee echter nog niet.

Bij Veronica laat Mandy van den Berg zojuist weten dat ze weer beschikbaar is als international. Ze nam na het gewonnen EK (waarin ze als aanvoerder haar basisplek kwijtraakte en daar zwaar teleurgesteld over was) even een pauze van de Leeuwinnen. Inmiddels heeft ze aan bondscoach Wiegman laten weten weer voor Nederland te willen spelen, ze zit nu echter nog niet bij de selectie.

laad oudere berichten
  1. Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Jutta Leerdam (21) werd in februari tot haar eigen verbazing wereldkampioen op de 1000 meter onder de vleugels van schaatsteam Reggeborgh, ondanks dit succes kiest een van de populairste schaatssters van Nederland voor een andere route. Vandaag werd bekend dat Leerdam, alsmede haar partner Koen Verweij, hun contracten niet verlengen bij de formatie van Gerard van Velde. Leerdams manager John van Lottum: ,,Er is een verschil van inzicht.”