Mensen zijn klaar met zakkenvullers en marketingjongens
Gewoon het fijne, ongecompliceerde voetbal van patat op de staantribune. Van een biertje in de kantine. Van normaal doen. Van jongens onder elkaar
In het kleine Utrechtse café van Joop van Maurik werd deze week een nieuw voetbalblad gelanceerd.
'Voetbalzanger' John de Bever kwam een potje zingen, er waren bitterballen in overvloed, en naar verluidt werd het nog een doldrieste avond.
Het blad heet 'Staantribune'.
Het eerste nummer is alleen online te lezen, helemaal gratis, en het blad maakt precies waar wat het belooft: Staantribune is een liefdevol magazine over voetbalcultuur, met de nadruk op liefdevol. Geen geneuzel over tactiek of transfernieuwtjes, maar alles over de cultuur rond het voetbalspel, minus de platte ranzigheid.
Dus: verhalen over bier en entreekaartjes. Een reportage over de beladen derby tussen Catania en Palermo. Schitterende foto's van vergeten stadions. Oude spelersfoto's. Géén interviews met Memphis Depay of de nieuwe 20-jarige rechtsback van FC Utrecht, maar wel met Khalid Sinouh en Joop van Maurik.
De hamvraag wordt: is zo'n blad levensvatbaar? In Duitsland zijn magazines als 11Freunde en When Saturday Comes tamelijk succesvol, maar de Nederlandse markt is veel kleiner, conservatiever en complexer.
Het prachtige maandblad 'Johan' heeft nota bene maar een paar jaar bestaan. Marktleider Voetbal International hapte alle stukken van de taart altijd zo gretig en gulzig op, dat er slechts een paar lullige kruimeltjes overbleven.
Maar toch. Juist de warme, nostalgische, culturele en progressieve kant van het voetbal is relatief onontgonnen gebied. Het sentiment van 'against modern football' is tegenwoordig overal een beetje, maar tegelijk is het een wat ongrijpbaar fenomeen.
Iedereen snapt waar het voor staat, bijna iedereen voelt er wel iets bij, maar de vraag is of het ooit ergens toe leidt, want er liggen nogal wat ingewikkelde dossiers op tafel. Een WK in Qatar. De totale vernietiging van het competitieve, internationale clubvoetbal. Combiregelingen. Kunstgras.
Voor de goede orde: het gaat hier niet alleen over de romantiek van een stel verstokte sentimentalisten. Voetbalcultuur en dat 'against modern football' zo u wilt, het is méér dan uitsluitend 'vroeger was alles beter'. Het komt voort uit de realiteit dat 'The People's Game' een heel ander spel is geworden.
Mensen zijn klaar met de waanzin en de onzin. Met de zakkenvullers en de marketingjongens. Met de gesjeesde zaakwaarnemers en de schofterige voetbalanalytici. Met de Sepp Blatters en de Vincent Tans. Met al die nagemaakte types, kortom, die ons voetbal hebben gekaapt.
Al die liefhebbers willen iets heel simpels terug: namelijk het voetbal waar ze ooit verliefd op werden. Gewoon het fijne, ongecompliceerde voetbal van patat op de staantribune. Van een biertje in de kantine. Van normaal doen. Van jongens onder elkaar.
(En vooruit, heel modern: ook van meisjes onder elkaar.)
Als in opstand komen niet direct zin heeft, kun je altijd nog koesteren wat je hebt. Met collega Chris organiseer ik daarom een paar keer per jaar een voetbalavondje in het café, dat we 'Bier & Ballen' hebben genoemd.
Heel bijzonder is het niet: we nodigen wat gasten uit. Er wordt voorgelezen en muziek gemaakt. Er komen wat mooie voetbalbeelden voorbij.
Dat die avondjes inmiddels binnen zes minuten zijn uitverkocht, verbaasde ons in eerste instantie totaal, maar vervolgens ietsje minder. Veel mensen houden namelijk gewoon van voetbal en ons avondje is allesbehalve cynisch, beledigend of doodernstig. Het draait uitsluitend om de lol en liefde voor het voetbal.
Precies daarom wens ik Staantribune ook zo'n lang en gelukkig leven toe, samen met al die andere bladen, blogs en internetsites, die met eenzelfde soort warmte en hartstocht worden gemaakt. Want je kunt een gewichtig symposium organiseren, maar uiteindelijk heeft ons voetbal gewoon liefde nodig. Voetbalruilbeurzen, bingoavonden in de kantine, supporterstoernooien, nieuwe voetbalbladen, voorleesavondjes, gekke boeken: het is allemaal goed. Liefde. Meer niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit was het seizoen 2021-2022: de hattrick is bijna dood, de biergooier is springlevend
-
Met video
Wéér geen Champions League voor Arsenal? Newcastle United dompelt Gunners in rouw
Heel lang leek Arsenal weer eens af te stevenen op Champions League-voetbal, maar The Gunners hebben het niet meer in eigen handen. Na de nederlaag van midweeks tegen Tottenham Hotspur (3-0) werd er vanavond met 2-0 verloren van Newcastle United waardoor de achterstand op aartsrivaal Tottenham nu twee punten is met nog één speelronde te gaan. -
Rafael van der Vaart in actie tegen homofobe spreekkoren
KRO-NCRV lanceert maandag een onlinecampagne tegen homofobe spreekkoren in voetbalstadions. Onder de hashtag #spreekjeuit laten verschillende oud-internationals en trainers zich in video’s op YouTube, TikTok, Instagram en Facebook horen over homofobie in de voetballerij. -
Het dna van De Graafschap: ‘D’ran’ met Guus Hiddink, Simon Kistemaker en Fritz Korbach
In de vijfde aflevering van de tweede serie van ‘Ontdek de eredivisie’ bezoekt Sjoerd Mossou, Doetinchem. De stad in de Achterhoek van De Graafschap, club van d’ran en hard werken. Helaas ook volgend seizoen nog een eerste divisieclub. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken.
-
PREMIUM
Na twaalf dagen coma kijkt Milan Vader naar de toekomst: 'Nooit meer op een fiets en ik zou ongelukkig worden’
-
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen.