Met een paar extra beveiligers de bus in. Nee, dat motiveert!

Volledig scherm
Wilfred Genee. © AD Sportwereld
Quote

Wat bezielt iemand van 31 om een vuurwerk­bom mee te nemen naar een trai­ning?

Zucht. Daar gaan we weer. In het weekeinde waarin de amateurclub die betrokken was bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen zich weer van zijn slechtste kant liet zien, ging het ook op het hoogste niveau opnieuw ernstig mis. We leren dus niets van het verleden. We winden ons de komende dagen weer even op en wachten op het volgende incident.

'Criminelen'. Zo omschreef KNVB-directeur Bert van Oostveen de lieden die zich in het weekeinde misdroegen jegens Feyenoord-speler Marko Vejinovic en de vrouwelijke steward bij Cambuur. Eerlijk gezegd denk ik dat geen enkele omschrijving de lading dekt, domweg vanwege het feit dat het gedrag van deze lieden zich nauwelijks in woorden laat vangen. Wat bezielt een volwassen man van 31 jaar om een vuurwerkbom mee te nemen naar een training? Om nog maar te zwijgen van de gasten die langsgaan bij een speler van 'hun club' om 'm dood te wensen vanwege matige prestaties. Alsof Vejinovic daar zelf niet enorm mee zit?

Soms lijkt het er op dat slechte prestaties zulke lieden goed uitkomen. Opdat ze kunnen doen waar ze goed in zijn: zich misdragen. Dit zagen we al bij veel clubs. Zeker bij Feyenoord waren er met alle teleurstellingen voldoende excuses voorhanden. Zoals Gerard Cox ooit zei: ,,Feyenoord-fan ben je nu eenmaal niet voor je plezier.'' Cambuur-fan ook niet overigens. Maar boosheid uit onmacht en teleurstelling legitimeert op geen enkele wijze dit gedrag. Nu mogen de Feyenoorders op weg naar de laatste strohalm van dit seizoen tegen Roda JC met een paar extra beveiligers de bus in. Nee, dat motiveert!

Natuurlijk mag je boos zijn op de spelers, de club of het beleid. Een heel natuurlijke reactie. ,,Boosheid is een emotie, een gevoel waarmee iedereen wel eens te maken heeft. Boosheid is geen 'slechte' emotie; veel mensen luchten hiermee hun hart. Het is wel belangrijk voor uzelf en voor anderen hoe u met deze emotie omgaat,'' zo luidt een van de vele omschrijvingen van het begrip boosheid.

Doe eens gek zonder dat iemand er last van heeft, zou ik willen zeggen. Op de site dokterdokter.nl worden er gerichte adviezen gegeven. ,,Als uw woede op een bepaald moment ongelegen komt, kunt u het proberen deze om te zetten in iets anders. Zo kunt u bijvoorbeeld op een kussen slaan. Ook kunt u diegene een boze brief schrijven, maar deze niet opsturen. De brief kunt u later eventueel overlezen en hieruit opmaken hoe (on)redelijk uw boosheid was."

Tsja. Een oplossing lijkt eerder te liggen in het veel strenger straffen, zoals dat in Engeland gebeurt. Maar zelfs daar wordt Louis van Gaal nu beschermd tegen mannen met bivakmutsen die eerder Wayne Rooney al eens bezochten. Waanzin valt niet te stoppen, zo lijkt het.

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
21:00
FC Bayern MünchenFCB
away logo
home logo BenficaBEN
21:00
AEKAEK
away logo

poll

PSG zou de juiste keuze zijn voor Frenkie de Jong

PSG zou de juiste keuze zijn voor Frenkie de Jong

  • Ja (15%)
  • Nee, hij kan beter voor een andere club kiezen (52%)
  • Nee, hij kan beter nog een seizoen bij Ajax blijven (33%)
22550 stemmen