Volledig scherm
PREMIUM
Henk ten Cate. © pro shots

'Nederland, word wakker'

Henk ten CateOp oefentournee door Nederland is Henk ten Cate zich rotgeschrokken. ,,We hollen hier hard achteruit", zegt de trainer van het Arabische Al Jazira Club.

Quote

Je ziet bij bijna alle teams veel te weinig de intentie om de eerste bal vóóruit te spelen.

Henk ten Cate

Het woord 'zandbak' is voldoende om bij Henk ten Cate een diepe zucht te ontlokken. Met deze term worden voetbalclubs uit het Midden-Oosten vaak aangeduid. ,,Maar daar moet men eens mee ophouden", stelt de 61-jarige trainer van Al Jazira Club uit Abu Dhabi. ,,Er wordt altijd denigrerend over gesproken, maar het technische niveau van het voetbal ligt in de zogenaamde zandbak onderhand hoger dan in Nederland."

Deze alarmerende conclusie trok de Amsterdammer nadat zijn ploeg vrijdagavond in een oefenwedstrijd in de Adelaarshorst simpel had afgerekend met Go Ahead Eagles: 1-3. Ten Cate belegde in de laatste twee weken van juli een trainingskamp met Al Jazira op de Wageningse Berg. In voorbereiding op het nieuwe seizoen, dat in de Verenigde Arabische Emiraten anderhalve maand later begint dan in Nederland.

,,Ik heb de afgelopen tijd veel wedstrijden gezien in Nederland en ben behoorlijk geschrokken van het niveau. Basistechniek, handelingssnelheid en positiespel; het zijn allemaal aspecten waarin we in Nederland hard achteruit hollen."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement