Volledig scherm
© anp

Nederlands elftal opnieuw gered over de vleugels

WK 2014De speelwijze 4-3-3 als aanjager van de ommekeer tegen Australië, 4-3-3 als redmiddel tegen Mexico. In de openluchtsauna van Fortaleza lagen de parallellen gisteren voor het oprapen. Het Nederlands elftal voetbalt nog steeds makkelijker als het een veldbezetting hanteert waarin twee aanvallers het veld breed houden.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© epa

De dreiging van een van buiten naar binnen trekkende Robben, de dribbelvaardigheid van Depay. Het is niet eens zo dat al hun acties moeten lukken. Het is de angst bij tegenstanders die al veel doet. De Mexicanen reageerden op het inbrengen van Depay precies zoals de Australiërs eerder reageerden. Ze trokken zich geschrokken terug.

Hun backs, rechts Aguilar en links Layun, waren een klein uur lang dreigend geweest voor Oranje. Maar toen Nederland noodgedwongen met drie spitsen ging spelen, sloop de angst opeens in de hoofden van de opponent. Bij Mexico gingen ze achteruit lopen, wat in het voetbal vaak juist dodelijk is bij het verdedigen van een voorsprong.

Puzzel
Wanneer Oranje 4-3-3 speelt, oogt het spel opeens vertrouwder en gemakkelijker. De spelers weten in dat systeem wat ze moeten doen. En de tegenstander dus vaak juist niet. Hans Westerhof, al jaren actief in het Mexicaanse voetbal, had het in deze krant vooraf gezegd: 'Als Oranje 4-3-3 gaat spelen, zullen de Mexicanen niet weten wat ze meemaken. Dan staan ze ineens voor een puzzel, hoor.'

Ook Australië kroop in zijn schulp toen Oranje bij een achterstand met buitenspelers ging spelen. De winnende goal, na een actie van Depay, kwam uit die dreiging voort. Zoals Arjen Robben zijn penalty gisteren ook versierde na een dribbel vanaf de flank.

Ontzag
Hoe moet Oranje nu verder? De vraag is gerechtvaardigd of het in de volgende ronde niet een keer vanaf het begin volgens het vertrouwde 4-3-3 kan. Want een speler als Robben mag dan veel rendement hebben gehaald uit de tactiek met twee spitsen, de volgende tegenstander zal óók moeite hebben en ontzag tonen als Oranje zijn heil over de hele breedte van het veld zoekt.

Dan kan in de halve finale, tegen een sterke tegenstander van het kaliber Argentinië, zomaar het 5-3-2 weer uit de kast kunnen worden gehaald.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement