Volledig scherm
© EPA

Nederlandse actie om WK in Qatar te schrappen

De Nederlandse voetbalfans Sjaak Zonneveld en Mark Schalekamp starten vandaag met de slogan 'FIFA think again' een wereldwijde actie tegen de wereldvoetbalbond. Doel is om miljoenen voetballiefhebbers te mobiliseren om het WK van 2022 niet in Qatar, maar in een 'echt voetballand' te laten organiseren.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© REUTERS

Het was vooral vlak na de toewijzing in december vorig jaar een dankbaar onderwerp aan borreltafels en in voetbalkantines: lachen om de keuze voor het WK in 2022 in Qatar, een land zonder voetbaltraditie, bevolkt door zo'n 1,5 miljoen mensen die leven op een kwart van de oppervlakte van Nederland.

Een emiraat waar de gemiddelde dagtemperatuur in juli 42 graden is, met een luchtvochtigheidsgraad van 90 procent.

'Een WK in Qatar is niet goed voor de spelers, niet voor de fans, niet voor de sport, niet voor de lokale bevolking en niet voor de planeet,'' aldus het tweetal, waarvan Schalekamp in het dagelijks leven schrijver is en Zonneveld it'er.

Het duo wil dat sympathisanten op de website fifathinkagain.com hun naam achterlaten en de FIFA vragen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

De actie van het duo heeft op het eerste gezicht een hoog Don Quichot-gehalte: twee voetbalfans die ten strijde trekken tegen de machtige FIFA. Toch geloven Schalekamp en Zonneveld dat de WK-toewijzing kan worden teruggedraaid. 'Elke voetballiefhebber is het met ons eens', weet Zonneveld inmiddels.

'Het is toch ongelooflijk dat 24 oude mannen iets besluiten dat tegen de wens van iedere voetballiefhebber in gaat. Via social media kun je in korte tijd miljoenen steunbetuigingen krijgen. En je hebt met de revoluties in de landen rond de Middellandse Zee gezien hoe hard het kan gaan als 'de massa' iets wil.'

Lees meer in AD Sportwereld

Volledig scherm
Sjaak Zonneveld (links) en Mark Schalekamp roepen iedereen op via hun website te protesteren tegen het organiseren van het WK 2022 in Qatar. © MARLIES WESSELS