Volledig scherm
Klassenfoto 2000-2001 © Thorbecke Voortgezet Onderwijs

Negen oranjespelers zaten op zelfde Rotterdamse school

RotterdamWie aan de Prinsenlaan in Rotterdam in één van de schoolbanken gaat zitten, heeft een grote kans dat Robin van Persie of Stefan de Vrij daar ooit ook zijn billen heeft geplant. Maar liefst negen voetballers uit de WK-selectie van Louis van Gaal zaten op de topsportschool van het Thorbecke Voortgezet Onderwijs.

Volledig scherm
Georgino Wijnaldum doorliep het vmbo op de topsportschool van het Thorbecke Voortgezet Onderwijs aan de Prinsenlaan. © Thorbecke Voortgezet Onderwijs

Het is een gevleugeld begrip over de hele wereld, de Hollandse School. Het staat voor aanvallend, avontuurlijk voetbal. Misschien is het tijd voor een nieuwe benaming, de Rotterdamse School. In een laatje van Sonja Lagendijk, die je gerust de topsportmoeder van het Thorbecke Voortgezet Onderwijs mag noemen, liggen nog rapporten van Bruno Martins Indi, Georginio Wijnaldum en al die andere internationals.

'Nee, die krijg je niet te zien,' is het besliste antwoord op de vraag of we misschien een blik op die cijferlijsten mogen werpen. Pasfoto's met guitige jongenskoppies houdt Lagendijk wel eventjes omhoog.

Robin van Persie, nu aanvoerder van Oranje en bij Manchester United een vedette met grijzende slapen, stapte hier als een stevige puber binnen. En hij werd er verliefd, lacht vestigingsdirecteur Jaco Molendijk. Op Bouchra, nog altijd zijn echtgenote. 'Robin is goed opgedroogd hoor,' zegt Molendijk. 'Hij was een toptalent bij Feyenoord en heeft hier zijn diploma gehaald. Hij vertelde laatst dat zijn zoon het op school beter doet dan hij. Het grappige is dat Robin nu juist een voorbeeld is voor de rest.'

Robin van Persie (vbo), Bruno Martins Indi (vmbo), Georginio Wijnaldum (vmbo), Stefan de Vrij (vwo), Daryl Janmaat (mavo), Terence Kongolo (vmbo), Jordy Clasie (vmbo), Jonathan de Guzman (havo) en Leroy Fer (vmbo) stapten gisteren allemaal in het vliegtuig naar Rio de Janeiro. Wie had dat kunnen denken toen ze nog met jeugdpuistjes op de wangen in de schoolbanken zaten?

Trainingsdagen
Nu mannen van Oranje, ooit jochies met grote dromen. Zoals Hidde (14), Wouter (14) en Yesin (15), die nu in de C1 van Feyenoord voetballen en op het Thorbecke hun middelbare schooldiploma proberen te halen. Net als hun illustere voorgangers worden zij op trainingsdagen met een busje bij school opgehaald, om aan de andere kant van de Maas te gaan trainen op Varkenoord.

'Het is een gaaf idee dat zo'n groot deel van de Oranje-selectie hier op school heeft gezeten,' zegt Hidde. 'Natuurlijk stimuleert dat,' vult Yesin aan. 'Het geeft ons ook veel motivatie om met allemaal topsporters in de klas te zitten. We zijn gedreven, als sporters én om goede cijfers te halen. Dat moet trouwens ook van Feyenoord.'

Lees meer in het AD van vandaag.

Volledig scherm
Stefan de Vrij met bloemen tijdens de uitreiking van zijn vwo-diploma op het Thorbecke. © Thorbecke Voortgezet Onderwijs
  1. Atletiekgrootheden Farah en Gebrselassie ruziën over incident in hotel

    Atletiek­groot­he­den Farah en Gebrselas­sie ruziën over incident in hotel

    Mo Farah en Haile Gebrselassie, twee grootheden in het langeafstandslopen, zijn met elkaar in de clinch gegaan. Aanleiding voor het ‘moddergevecht’ is een incident in maart in Ethiopië. Farah (36) beschuldigt Gebrselassie van nalatigheid bij een diefstal in een hotel, dat eigendom is van Gebrselassie (46). De Ethiopiër reageerde venijnig. Volgens hem had Farah het hotel verlaten zonder te betalen en zich respectloos gedragen. Ook zou Farah een andere atleet hebben belaagd.

poll

FC Twente hoort in de eredivisie thuis

FC Twente hoort in de eredivisie thuis

  • Ja (73%)
  • Nee (27%)
21393 stemmen