Volledig scherm
© belga

Neymar & co: stijf van de stress

WK 2014Een pas 22-jarige jongen heeft de droom van 200 miljoen Brazilianen in handen. De blonde dribbelaar Neymar moet Brazilië de wereldtitel bezorgen, maar hij lijkt aan alle druk ten onder te gaan. Een met spoed ingevlogen psychologe moet verlichting brengen.

Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© getty

Hij leek zo cool, zo relaxed. Nog maar drie weken geleden is het, dat Braziliës wonderkind Neymar in lachen uitbarstte, op de persconferentie voor de WK-openingswedstrijd tegen Kroatië.

Professor
Is het elftal klaar voor het binnenhalen van de wereldtitel, luidde de vraag aan bondscoach Felipe Scolari, die naast hem zat achter de tafel. 'Ja, hoor we zijn klaar', had Scolari kort gebromd, licht ironisch, maar tegelijkertijd ook bloedserieus. De zaal verwachtte een nadere uitleg van Felipão, maar na een korte stilte herhaalde die slechts: 'Klaar, pronto.' In de stilte die viel, proestte Neymar het uit. 'Haha, ja, we zijn klaar. Dat is het eigenlijk wel. Meer valt er niet over te zeggen. Hilarisch, professor, haha!'

Met hun act wilden de twee maar weer eens benadrukken wat iedereen in Brazilië dacht, hoopte en wilde. Néé, verlangde, eiste: de Seleção zou op 13 juli wel even de wereldbeker ophalen. 200 Miljoen Brazilianen gelukkig maken. Een einde maken aan het trauma van 1950, toen Uruguay er in Rio met de wereldtitel vandoor ging.

Pingelaar
Inmiddels weten we beter. Scolari's elftal was niet klaar en Neymar blijkt op het veld allesbehalve die onverschrokken pingelaar die hij kán zijn. Voetballend zit de nationale ploeg muurvast, het gebrek aan creativiteit is schrijnend en ook Neymar kan het elftal niet bij de hand nemen. Sterker, het WK-gastland blijkt al sinds het openingsduel met de Kroaten stijf te staan van de spanning.

'Ik weet niet beter of mensen verlangen grootse dingen van mij', zegt Neymar er zelf vaak over. Ook nu hij al sinds het desastreuze WK van 2010 het gerenoveerde nationale elftal moet dragen en hij dit toernooi de jongste nummer 10 is in het gele shirt op een WK sinds... juist: Pelé. 'Ik ken die vergelijkingen, natuurlijk. Maar druk geeft het niet echt. Althans, niet voor zover ik me dat bewust ben.'

Onzeker
Striemend was de kritiek op de 'laffe' Thiago Silva. 'Hij had als een echte aanvoerder tussen zijn spelers moeten gaan staan bij die penaltyserie. Niet weglopen voor je verantwoordelijkheid als aanvoerder. En zeker gewoon zo'n strafschop nemen', was het commentaar van Carlos Alberto Torres, zelf aanvoerder van de ploeg die in 1970 wereldkampioen werd.

Over Neymar zijn er, twee dagen voor de kwartfinale tegen Colombia, zorgen. Om zijn dijbeenblessure, die hem verzwakte tegen Chili en zelfs onzeker maakt voor de confrontatie van vrijdag. Maar ook om zijn mentale gesteldheid. Want die huilbuien, echt gezond lijkt het allemaal niet. Dat ziet ook Felipe Scolari. Die heeft ijlings zijn vaste psycholoog Regina Brandão, met wie hij al jaren samenwerkt, laten invliegen. Het lot van Neymar en Brazilië lijkt vooral in haar handen te liggen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement