Noord-Brabant en Noord-Holland koplopers in medailles

UpdateDream Team wint basketbalgoudStephan Kiprotich pakt goud op marathonRogge complimenteus over 'Londen 2012'Spectaculaire optredens in Hyde Park

Nabeschouwing

Noord-Brabant (14 medailles) en Noord-Holland (13 medailles) komen er het beste uit als we alle door Nederland behaalde medailles uitsplitsen per provincie.

De kaart, samengesteld door ANP, is gebaseerd op de geboorteplaats van de gouden, zilveren of bronzen sporter en niet op de huidige woonplaats.

Bekijk een grotere versie van de graphic.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Prijsuitreiking

De laatste prijsuitreiking van de Olympische Spelen, van de marathon die werd gewonnen door de Ugandees Stephen Kiprotich. Temidden van al zijn collega-atleten, in een bomvol stadion, krijgt hij zijn gouden medaille omgehangen.

Hyde Park

Blur, spelend in Hyde Park in Londen, vraagt aandacht voor landen die niet mee mochten doen aan de Olympische Spelen om politieke redenen. Ook dragen de rockers een lied op aan hun kinderen, inmiddels tieners. Het Hoe wat waar of waarom van de liedjeskeuze maakt het publiek niet uit, elk nummer wordt met luid applaus ontvangen!

Oranje

De Nederlandse ploeg komt binnen, met Ranomi Kromowidjojo als vlaggendraagster. De atleten verzamelen zich op het middenterrein.

Hyde Park

Na 10 minuten sluitingsceremonie vanuit het stadion te hebben uitgezonden, neemt Blur het stokje over in het inmiddels in donkere Hyde Park. Het publiek springt, gaat uit zijn dak en zingt uit volle borst de liedjes mee!

Filmpje

Eerst het waterpolo-incident met de blote borst onder water, nu een video die iets te fel focust op het vrouwelijk schoon: NBC heeft er tijdens deze Spelen een handje van weg om zich in nesten te werken. De (vele) klagers struikelen vooral over de vertraagde modus, waardoor alle aandacht naar de billen en borsten van de atletes gaat. De titel van het filmpje - Bodies in motion- wijst volgens hen ook op het echte motief van de makers: scoren met bloot, terwijl voor de sportieve prestatie geen enkel respect meer overblijft. Only in America uiteraard, maar de kritiek heeft zijn effect niet gemist. De zender zag zich namelijk genoodzaakt om het veelbekeken filmpje niet meer uit te zenden. Bekijk het FILMPJE.

Sluitingsceremonie

In Londen is de sluitinsgceremonie begonnen van de Spelen. Grote verrassing is naar verluidt Kate Bush, die al decennialang een teruggetrokken bestaan leidt. Behalve de muziek staat ook de Britse mode in de kijker. Zo zal Kate Moss een parade van topmodellen leiden.

Hyde Park

The Specials zetten momenteel Hyde Park op zijn kop met hun aanstekelijke ska. Alle hits van de mannen worden luidkeels meegezongen

Hyde Park

Het concert van New Order komt moeizaam op gang maar kent een geweldige afsluiter met 'Love will tear us apart' van Joy Division. De projectie van een enorme foto van Ian Curtis, de overleden zanger van Joy Division, zorgt voor een ovationeel applaus. Het is nu wachten op The Specials, die ongetwijfeld een overvol Hyde Park zullen omtoveren tot een swingende heksenketel.

Belangrijk

Willem-Alexander

Prins Willem-Alexander bedankt via Twitter de Nederlandse olympisch equipe. 'Jullie hebben een fantastische prestatie neergezet.'

Belangrijk

Medaillespiegel

Nederland is in de medaillespiegel in Londen als 13e geëindigd. Deze eindklassering is een plaats lager dan 4 jaar geleden in Peking.

Oranje behaalde in Londen 20 medailles: zes keer goud, zes keer zilver en acht keer brons. In Peking bestond de oogst uit zeven keer goud, vijf maal zilver en vier keer brons. De hoogste klassering van Nederland dateert van 2000. Toen werd in Sydney een achtste plek behaald met in totaal 25 plakken, waarvan 12 keer goud.

De Amerikaanse ploeg won het medailleklassement in Londen met 46 gouden, 29 zilveren en 29 bronzen medailles voor China (38-27-22) en gastland Groot-Brittannië (29-17-19).

Belangrijk

Brand

Een grote brand bedreigt het oosten van Londen. Volgens de organisatie van de Olympische Spelen ondervindt de sluitingsceremonie geen hinder van het vuur, dat volgens persbureau AP op een kilometer of 10 ten oosten van het Olympisch Park (in Dagenham) woedt. Er zijn honderden brandweermannen aanwezig in wat door de autoriteiten in Londen 'de grootste brand in jaren' wordt genoemd in de metropool.

Volgens de Londense brandweer gaat het om een gebouw van 50 bij 100 meter. De rookpluim boven het gebouw is in bijna heel Londen te zien. 'We hebben een brand van deze omvang in geen jaren in Londen gezien', brandweercommendant Ron Dobson. 'Het is zeker een dramatisch einde aan de Olympische Spelen voor de Londense brandweer.'

Belangrijk

Waterpolo

Kroatië heeft vanmiddag verassend beslag gelegd op het goud bij het waterpolo. In de finale tegen het favoriete Italië werd het 8-6. De Kroaten hadden nog nooit goud gewonnen in het waterpolo. De enige plak was een zilveren bij de Spelen van 1996 in Atlanta. De periodestanden waren 1-2 2-0 2-1 3-3. In 1996 stond Kroatië ook al eens in de finale, maar verloor toen van Spanje. Het brons was voor Servië dat Montenegro met 12-11 versloeg.

Hyde Park

De concerten in Hyde Park zijn begonnen! Afgetrapt wordt met the Bombay Bicycle Club. De band krijgt al snel alle handen in de lucht

Belangrijk

Basketbal

Het Dream Team heeft vanmiddag in Londen beslag gelegd op de gouden medaille. De Amerikaanse basketballers versloegen Spanje in een heerlijke finale, die één grote reclame was voor het basketbal. Lange tijd hield Spanje stand, maar de sterk spelende Europeanen waren net niet bestand tegen een demarrage in het laatste kwart van de VS: 107-100. Bij de Amerikaanse basketbalsterren was Kevin Durant topschutter met 30 punten. Bij Spanje tekende vedette Pau Gasol voor 24 treffers.

Belangrijk

Handbal

De Franse handballers hebben hun olympische titel geprolongeerd. In de finale werd Zweden met slechts een punt verschil verslagen: 22-21. De Zweed Niclas Ekberg was met 6 doelpunten de topschutter van de eindstrijd, Michael Guigou was namens de Fransen vijfmaal trefzeker. Het was na de overwinning in Peking 2008 de tweede gouden medaille voor de Franse handballers. Zweden moest het voor de vijfde keer doen met olympisch zilver.

Belangrijk

Basketbal

Halverwege het laatste kwart demarreert de VS weg van Spanje. Met nog 4 minuten op de klok staat het 97-91 De beslissing? Of kan Spanje het gat van 6 punten nog goedmaken?

Belangrijk

Basketbal

Wie had gedacht dat de VS wel even over Spanje zou heenwalsen, komt bedrogen uit. Bij rust is de marge één punt. Het Dream Team 6.0 leidt weliswaar met 59-58 na twee 'kwarten', maar echt soepel loopt het niet bij de Amerikaanse superspelers. Wat kan er nog in de tweede helft? We gaan het zien.

Hyde Park

Het goud van bokser Anthony Joshua wordt met luid gejuich en groot applaus ontvangen. Lange tijd houden de Britten in het Hyde Park in afwachting van de uitslag de adem in. Joshua verslaat in de klasse boven 91 kilo de Italiaan Roberto Cammarelle.

Belangrijk

Volleybal

De Russische volleyballers hebben voor het eerst sinds 1980 de olympische titel veroverd. De Oost-Europese mannen overleefden in de finale tegen Brazilië twee wedstrijdpunten en maakten het in vijf sets af: 19-25 20-25 29-27 25-22 15-9.

In 1980 won de toenmalige Sovjet-Unie het goud. Dit land was ook in 1964 en 1968 succesvol. Rusland moest in 2004 en 2008 genoegen nemen met het brons. In 2000 waren de Russische mannen verliezend finalist.

Belangrijk

Basketbal

Bij de basketbalfinale VS-Spanje zijn opvallend veel lege plekken. Kaartjes werden aangeboden voor 5000 pond om het Dream Team in actie te zien in de 'droomfinale' tegen het beste land van Europa, maar de lege stoeltjes in de Greenwich Arena zijn niet te tellen. 'Belachelijk', zegt NOS-verslaggever Mart Smeets. 'Daar horen bobo's te zitten, maar die laten het massaal afweten. Hoe is dat mogelijk?'

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

De Olympische Spelen komen vandaag in Londen tot een einde met voor Nederland een positieve balans. De doelstelling - 17 medailles - werd gehaald met inmiddels 20 plakken, waarvan zes gouden. Mountainbiker Rudi van Houts is de enige sporter die er nog eentje aan kan toevoegen, maar de Brabander behoort niet tot de favorieten in de wedstrijd die om 14.30 Nederlandse tijd begint.

In de loop van de dag worden onder meer ook de volleybal- en de basketbalfinale bij de mannen afgewerkt. 's Avonds is de sluitingsceremonie met, zo is de verwachting, een keur aan Britse artiesten.

Live Voetbal

home logo Willem IIWIL
18:30
FC EmmenEMM
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
19:45
VitesseVIT
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
20:45
FC TwenteTWE
away logo