Volledig scherm
Het peloton rijdt door de straten van het Noorse Bergen, bij het WK van 2017. © photo: Cor Vos

Noord-Nederland mag WK wielrennen 2020 organiseren

UpdateHet WK Wielrennen van 2020 vindt vermoedelijk plaats in Noord-Nederland. De provincies Drenthe en Groningen staan op het punt het evenement binnen te halen, meldt het Dagblad van het Noorden vandaag. Eigenlijk was de regio pas voor 2023 kandidaat. 

Renate Groenewold, ambassadeur van de organisatie, bevestigt het bericht. ,,We hadden alle tijd voor onze onderzoeken, omdat we met 2023 bezig waren. Tot het verzoek van de UCI kwam'', zegt Groenewold. ,,Alles is nu in een stroomversnelling geraakt. We onderzoeken nu of er politiek draagvlak is en het financieel haalbaar is.'' 

Volgens Groenewold is er ruim 15 miljoen euro nodig om de mondiale wielerkampioenschappen te kunnen organiseren in de provincies Groningen en Drenthe. ,,We gaan de komende maanden alles op alles zetten om te onderzoeken of het haalbaar is'', aldus Groenewold.

De UCI wil in de tweede helft van dit jaar weten of de noordelijke provincies de organisatie op zich kunnen nemen. 

Het Noorden krijgt het mega-evenement in feite in de schoot geworpen, schrijft de krant. Eigenlijk waren Vicenza en Venetië uitverkoren door de internationale wielerkoepel UCI om in 2020 de mondiale strijd te organiseren. De wegwedstrijd zou starten op het San Marcoplein in Venetië. In Vicenza zou zes à zeven keer een omloop van ruim twintig kilometer worden gereden, maar de Italiaanse steden hebben de opdracht onlangs in het diepste geheim teruggegeven.

Druk

De UCI besloot de Stichting Cycling Championships Northern Netherlands (Sccnn) te benaderen. Dat gebeurde tijdens het WK Cyclocross dat in februari in Valkenburg werd gehouden. Dat comité was op dat moment druk met de voorbereidingen voor 2023. 

Sinds het officiële verzoek van de UCI om het wereldkampioenschap in Noord-Nederland met drie jaar te vervroegen, is achter de schermen in allerijl een onderzoek gestart naar de haalbaarheid van het plan. Volgens het Dagblad van het Noorden is er 15 à 16 miljoen euro nodig en wordt een garantstelling van 10 miljoen euro van de provincies wordt verwacht. 

Volledig scherm
Peter Sagan, de laatste drie jaar wereldkampioen © anp
Volledig scherm
Renate Groenewold is ambassadeur van het WK in het noorden. © ANP

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
82'
1-1
Heracles AlmeloHER
away logo