Volledig scherm
Leden van 'The Patriot of Ukraine'.

Oekraïense neonazi's trainen hooligans voor EK

Neonazi's trainen voetbalhooligans in het geheim om rotzooi te schoppen tijdens de EK-wedstrijd van Engeland tegen Oekraïne. Een undercover team van The Sun filmde leden van de extreemrechtse militie 'The Patriot of Ukraine' terwijl ze jongeren trainden in messengevechten en het gebruik van geweren en pistolen. De hooligans willen rellen uitlokken en racistische slogans roepen naar zwarte Engelse voetballers als Rio Ferdinand en Ashley Cole.

 
We hebben een netwerk van hooligans in elke stad. Met één telefoontje kunnen we een oorlog ontketenen. In Oekraïne is hooliganisme verweven met patriottisme en nationalisme. Hooligans hier zijn geen dronkelappen zoals de Engelsen. Wij bereiden ons voor door te trainen. We nemen onze zaak ernstig en we zijn fit. The Patriots helpen met opvoeding en fysieke training. Wij zijn de hersenen, de hooligans zijn ons voetvolk
Dmyto Semchuk, één van de leiders van 'The Patriots of Ukraine'

'Natuurlijk zullen we jullie zwarte spelers uitjouwen, en er zal ook gevochten worden. Daar hoeven we ons toch niet voor te  verontschuldigen', aldus één van de hooligans. Oekraïne is samen met Polen gastland van het EK 2012, Engeland speelt drie wedstrijden in Oekraïne.

Een ploeg van The Sun infiltreerde in het geheime kamp door zich voor te doen als Britse sympathisanten die contacten wilden leggen met The Patriot of Ukraine om te leren van hun werkmethodes.

Racistische boodschap
De leiders van de groep verklaarden dat ze de hooligans zien als 'voetvolk' dat hun racistische boodschap zou uitdragen tijdens het Europees kampioenschap voetbal in juni.

De 3.500 leden van The Patriots organiseren illegale militaire trainingskampen waar naast gevechtstechnieken ook 'ideologische lessen' worden gegeven. Dmyto Semchuk, een van de leiders: 'We hebben een netwerk van voetbalhooligans in elke stad. Met één telefoontje kunnen we een oorlog ontketenen. In Oekraïne is hooliganisme verweven met patriottisme en nationalisme. We recruteren in voetbalstadions en  gebruiken hooligans om onze boodschap uit te dragen. We delen dezelfde overtuigingen. Hooligans hier zijn geen dronkelappen zoals de Engelsen. Wij bereiden ons voor door te trainen. We nemen onze zaak ernstig en we zijn fit. The Patriots helpen met opvoeding en fysieke training. Wij zijn de hersenen, de hooligans zijn ons voetvolk. Wij willen geen zwarte spelers in Europese voetbalploegen zien. Ons doel is op een goede dag ons land terug aan de blanke Oekraïeners te kunnen geven'.

Het team van The Sun zag in Ivano-Frankivsk, in het westen van Oekraïne, hoe voetbalhooligans in gevechtsuitrusting trainden met paramilitairen. Ze werden gedrild tussen de ruïnes van een verlaten legerbasis van de Sovjets.

Blank
Serhiy Syvachuk, de 26-jarige 'generaal' van de Patriots verklaarde dat zijn groepering strijdt voor 'een blank Europa met een blanke leider'.
Syvachuk: 'We brengen jongeren met nationalistische overtuigingen samen om ze klaar te stomen om ons land en onze ideologie te verdedigen. We proberen samen te werken met de hooligans om een grotere beweging te verkrijgen, om te protesteren tegen immigranten en om het Oekraïense nationalisme groter, luider en sterker te maken. We trainen de hooligans ook om hun nationalisme niet te beperken tot het voetbal. Het EK geeft ons de kans om onze boodschap wereldwijd te laten horen'.

Syvachuk meent dat het goed is zwarte voetballers uit te jouwen. 'Zij komen niet uit Europese landen, en dit is een Europees voetbalkampioenschap. Spelers uit Oekraïne willen zich meten met andere Europese spelers, niet met spelers uit Afrika'.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
12:15
FC TwenteTWE
away logo
home logo VitesseVIT
14:30
PSVPSV
away logo
home logo AZAZ
14:30
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
16:45
AjaxAJA
away logo