Onze volkssport is in handen van idioten gevallen

Volledig scherm
 
Als een malloot uit Maleisië Cardiff City wil opkopen, uitwonen en verkrachten, dan kan dat gewoon.
Sjoerd Mosssou, columnist AD Sportwereld

In de Engelse krant The Times stond vorige week een nogal spectaculair verhaal, afgedrukt over drie volledige pagina's. Het ging over een soort supervoetbalcompetitie voor de grootste clubs van Europa, gefinancierd door de koninklijke familie van Qatar. Het gedrocht ging 'Dream Football League' heten.

Elke deelnemende club kreeg tweehonderd miljoen euro, zo meldde The Times, aan startgeld alleen al. De totale prijzenpot: een slordige vijf miljard euro.

Het bleek al snel een onzinverhaal. Quatsch. Flauwekul. Lariekoek. Een satirische Franse website had drie dagen eerder een toernooi verzonnen met exact dezelfde naam en een vrijwel identieke opzet, puur voor de grap, en via een U-bocht was het bij The Times terechtgekomen. Een canard van jewelste. Maandag bood de deftige krant zijn nederige excuses aan.

Maar toch. Zeker zo zorgwekkend is dat iedereen het verhaal - in eerste instantie althans - geloofde. Ik ook. Klakkeloos bijna, want in de vulgaire wereld van het grote geld verbaast niets ons meer. Lamgeslagen zijn we. Een exclusieve elitecompetitie voor de groten der aarde, met honderden miljoenen oliedollars als beloning; in de ontspoorde orde van het voetbal klinkt het tamelijk geloofwaardig.

We zijn in handen van idioten gevallen. Het is u misschien ontgaan, maar in Cardiff voltrekt zich momenteel een voetbaltragedie die ons allemaal een beetje raakt. Een verhaal waarvan je zou willen dat het verzonnen is door een satirische Franse website, per ongeluk opgepikt door de serieuze media. Maar het is allemaal echt.

De plaatselijke voetbalclub Cardiff City is in handen gevallen van een Maleisische miljardair, die vastbesloten is er een grootmacht van te maken, met een grote 'afzetmarkt' in Azië. Één van zijn eerste maatregelen was het veranderen van de clubkleuren. Cardiff City, bijgenaamd The Bluebirds en sinds 1908 spelend in blauwe shirts, voetbalt dit seizoen in het rood. De reden: Aziaten houden enorm van rood, en clubs die in het rood spelen hebben 'meer kans op succes'.

(In deze oud-Maleisische theorie vormen MVV, Emmen, Sparta en Rood-Wit '58 de uitzondering op de regel.)

Het clublogo is inmiddels ook veranderd, en komend seizoen overweegt eigenaar Tan Chee Yioun serieus de naam 'Cardiff City' te veranderen in 'Cardiff Dragons', want die naam spreekt in Azië meer 'tot de verbeelding'. Een grootse supportersopstand werd al hardhandig de kop ingedrukt. Cardiff City, of Cardiff Dragons zo u wilt, staat op het punt te promoveren naar de Premier League.

Het banale geld maakt ons voetbal kapot, daar zijn u en ik het snel over eens. De ziel van onze volksport is al heel lang geleden verkocht. Aan marketingbureaus, oliesjeiks, Sepp Blattertjes en multinationals. De beweging 'Against Modern Football' is erg sympathiek, maar ook vrij tandeloos. Tegen het grote geld is geen spandoek opgewassen.

Ik kan bijdehante stukjes blijven schrijven tot ik een ons weeg, maar het helpt weinig. Als een Maleisische malloot Cardiff City wil opkopen, uitwonen en verkrachten, dan kan dat gewoon. Wie weet zeker dat Vitesse over tien jaar nog in het geelzwart speelt? Of pak hem beet Roda JC?

Ik wil u geen slecht gevoel geven op de woensdagochtend. Er is niet heel veel hoop misschien, maar nog wel een beetje. De Galliërs hielden ook stand. Eendracht maakt macht, zoals André Hazes al zong, een jaar of 25 geleden.

Dat zinnetje leende hij uit een spreekwoordenboekje weliswaar, maar dat maakt het niet minder waar.

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
18:30
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo ExcelsiorEXC
19:45
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo VVV-VenloVVV
19:45
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC TwenteTWE
20:45
Roda JC KerkradeRJC
away logo

poll

Wie gaat de Klassieker in de Kuip winnen?

Wie gaat de Klassieker in de Kuip winnen?

  • Feyenoord (45%)
  • Ajax (42%)
  • Gelijkspel (13%)
23653 stemmen