1
EINDE
0
 • Lionel Messi 90'+1'

Onzichtbare Messi behoedt Argentinië in slotfase voor afgang

Nabeschouwing

reuters
Volledig scherm
© reuters
ap
Volledig scherm
© ap
getty
Volledig scherm
© getty
reuters
Volledig scherm
© reuters

Argentinië heeft zaterdag in Belo Horizonte een blamage maar net afgewend. Heel lang lukte niets tegen Iran, dat met 0-0 leek weg te komen. In blessuretijd stond alsnog Lionel Messi op in volle lengte. Hij schoot zijn ploeg hoogstpersoonlijk alsnog naar de volgende ronde: 1-0.

Iran was niet naar Belo Horizonte gekomen met de illusie Argentinië even weg te spelen. Bondscoach Carlos Queiroz predikte in de voorbereiding louter verdedigen, in de hoop het duel zo lang mogelijk op 0-0 te houden en wie weet zelfs tot het einde. De ruimte voor mooi voetbal was dus beperkt, regelmatig maar één overvolle helft van het veld. Uiteraard de Iraanse.

Alejandro Sabella had een offensief plan ontwikkeld, met de 'Fab Four': Messi, Sergio Agüero, Gonzalo Higuain en Angel di Maria. Om de vijandelijke muur om te trekken was tempo vereist. Dat ontbrak vaak. Voor het befaamde tiktakwerk moet 'Leo' toch echt in Barcelona zijn bij Spaanse maatjes als Xavi, Iniesta en Cesc. Wat overbleef waren schoten van afstand, vrije trappen en hoekschoppen.

Ook dat leverde voldoende mogelijkheden op, geen doelpunten. Higuain stuitte op doelman Alireza Haghighi. Ezequil Garay kopte na een afgemeten voorzet van Messi over. De Argentijnse onmacht lokte Iran, met de in Nederland opgegroeide Reza Ghoochannejhad als vooruit geschoven post, af en toe zowaar naar voren. Jalal Hosseini had zomaar voor 0-1 kunnen zorgen. Zijn kopbal na een corner van Ashkan Dejagah miste richting.

Het gaf de Iraniërs hoop op een stunt en allengs meer vertrouwen. Na de hervatting liet Reza na zich onsterfelijk te maken in het vaderland van zijn keuze. Hij kon geheel vrij inkoppen, maar kreeg de bal niet langs Sergio Romero. Het zou niet de enige aanvallende oprisping blijven. Dejagah stelde de voormalig keeper van AZ ook serieus op de proef.

De Zuid-Amerikaanse zoektocht naar de bevrijdende treffer werd steeds gejaagder. Messi en Di Maria vonden de weg niet. De counters bleven gevaarlijk. Invaller Alireza Jahanbakhsh (NEC) stuurde Reza alleen op Romero af. De afronding was opnieuw geen succes. Net toen Iran besloot 'genoegen te nemen' met een gelijkspel, was daar toch Messi.

Video is tot 24 uur na het laatste fluitsignaal te zien op AD.nl

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Met het laatste fluitsignaal sluiten we ook deze live af. Bedankt voor het volgen en tot bij Duitsland-Ghana.

Einde tweede helft! De Argentijnen plaatsen zich voor de volgende ronde dankzij een heel laat doelpunt.

Ángel Di María wordt vervangen door Lucas Biglia

Dit is echt wat we noemen een Houdini-act. Kansen kregen de Argentijnen nog amper de tweede helft. Iran stuitte vaker op Romero.

GOAL! 1-0 Argentinië! Wat een ontsnapping! Het is Lionel Messi die bijzonder fraai scoort! Met zijn linker plaatst hij de bal in de verre hoek, de keeper kan er niet bij.

Ehsan Hajsafi wordt vervangen door Reza Haghighi

ap
Volledig scherm
© ap

Wat een kans voor Reza! Hij werd weggestuurd door Alireza van NEC, oog-in-oog met Romero faalt hij. Dat was gewoon de 0-1 geweest voor Iran! Wat gebeurt hier?

Ashkan Dejagah wordt vervangen door Alireza Jahanbakhsh. De speler van NEC mag nog gaan counteren met aanvalspartner Reza.

Gonzalo Higuaín wordt vervangen door Rodrigo Palacio

Sergio Agüero wordt vervangen door Ezequiel Lavezzi

Masoud Shojaei wordt vervangen door Khosro Heydari

Argentinië vecht zich terug. Na een kwartier van angst en beven omsingelen de outsiders voor de wereldtitel de Iraniërs.

Gele kaart Masoud Shojaei

De wedstrijd ontaardt in een waar voetbalgevecht. De Argentijnse verdediger oogt onzeker, Iran kreeg zojuist weer een grote kans in de persoon van Dejagah (Fulham).

Paniek in de tent bij Argentinië na een nieuwe hoekschop! De bal raakt aanvankelijk niet weg, maar wordt uiteindelijk toch weggeramd door een Argentijnse verdediger. De Zuid-Amerikanen maken een onzekere indruk.

Iran lijkt kansen te ruiken.

afp
Volledig scherm
© afp

De verhoudingen in de wedstrijd zijn ondanks een mindere periode van Argentinië helder. De Zuid-Amerikanen hebben 73 procent van het balbezit en schoten al elf keer op het doel van Iran. De Iraniërs deden dat vier keer op Romero.

Argentinië weet het even echt niet meer. De voorzet van Zabaleta, die bijna de tribunes in waait, spreekt voor zich.

Dejagah wordt diepgestuurd, Zabaleta lijkt rustig weg te werken. Zijn opponent komt voor hem, maar de rechtsachter lijkt de bal te spelen in zijn tackle. Al wat rood ziet schreeuwt om een strafschop, maar krijgt die terecht niet. We hebben een wedstrijd!

afp
Volledig scherm
© afp

Oeff! Wat een kans voor Iran! Reza Goochannejhad kan vanaf een paar meter voor het doel koppen. Hij raakt de bal goed, maar Romero redt met moeite. Grootste kans van de wedstrijd!

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

De opdracht voor Argentinië in het tweede groepsduel op het WK tegen Iran is duidelijk: bij winst zijn de Zuid-Amerikanen zeker van een plaats in de achtste finales. Beide ploegen treffer elkaar vandaag om 18.00 uur (Nederlandse tijd) in Belo Horizonte.

Voor Iran zou een punt al een wonder betekenen, zei de bondscoach van dat land, Carlos Queiroz, eerder al. De Aziaten moeten dan de zo gevreesde aanval van Argentinië, bestaande uit Lionel Messi en Sergio Agüero, neutraliseren. Een zware opgave, beseft Queiroz. 'Messi zou de beste speler ter wereld zijn. Als hij tenminste een mens zou zijn.'

De statistieken zijn ook niet in het voordeel van Iran, dat met de halve Fries Reza Ghoochannejhad en NEC'er Alireza Jahanbakhsh twee spelers met eredivisie-ervaring heeft. Het land won slechts één van de tien eerdere WK-duels.

Argentinië stelde in het eerste duel met Bosnië-Herzegovina ondanks een zege (2-1) ernstig teleur. De formatie begon gezien de vijf verdedigers veel te defensief. Dat moet volgens Messi anders. 'We moeten spelen zoals we toen in de tweede helft speelden. We voelen ons comfortabeler met vier verdedigers.'

Argentinië speelt tegen Iran dan ook met drie spitsen. Dat heeft trainer Alejandro Sabella in zijn voorbeschouwing op het duel gezegd. Naast Messi en Sergio Agüero komt nu ongetwijfeld ook Gonzalo Higuain in actie.

In deze groep (F) is vandaag ook Nigeria - Bosnië. Nigeria speelde eerder gelijk (0-0) tegen Iran. Verder begint Duitsland, dat eerder overtuigend won van Portugal, in groep G aan het tweede duel, met Ghana.


Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
0
2
Rode kaarten
0
0
Balbezit
70%
30%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
10
6
Vrije trappen
15
8
Overtredingen
8
14
Buitenspel
0
1
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
6
3
Gered door de doelman
3
5
Schoten naast
10
3
Terug naar boven

Opstelling

4-3-3
4-5-1
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven
 1. Van der Hoorn over stunt: 'Na de bocht wist ik dat het ging lukken'
  Play

  Van der Hoorn over stunt: 'Na de bocht wist ik dat het ging lukken'

 2. Overval op huis PSV'er Zahavi: 'Zelfs de kinderen kregen plakband op de mond'
  Play

  Overval op huis PSV'er Zahavi: 'Zelfs de kinderen kregen plakband op de mond'