Volledig scherm
Suzanne Schulting tijdens de 1500 meter. © EPA

Op beresterke Suzanne Schulting staat geen maat bij EK

ShorttrackSuzanne Schulting heeft ook op de 500 meter Europees shorttrackgoud veroverd. Eerder kwam ze al op de 1500 meter als eerste over de finish. Wereldkampioene Lara van Ruijven eindigde als vierde.

Volledig scherm
Suzanne Schulting tijdens de finale 1500 meter. © EPA

Net als op de 1500 meter eerder op zaterdag kwam Schulting met overmacht over de streep. Haar landgenote Lara van Ruijven zat er vanaf de start al niet lekker bij en had aanvankelijk geen schijn van kans op de kortste afstand.  Maar de onklopbare Schulting maakte het karwei af zonder enige hulp van haar landgenote en liet de tegenstanders opnieuw haar hielen zien. Achter Schulting pakte de Italiaanse Martina Valcepina het zilver en de Poolse Natalia Maliszewska het brons. Lara van Ruijven, regerend wereldkampioene op deze afstand, werd vierde.

Schulting verdedigt in Hongarije haar Europese titel allround. Ze won eerder op zaterdag goud op de 1500 meter. Haar voorsprong op de nummers twee Adrianna Fontana en haar landgenote Valcepina in het klassement na twee afstanden is groot: 68 om 21 punten. Morgen staan nog de 1000 meter en de superfinale over 3000 meter voor het individuele klassement op het programma.

De Laat

Na zilver op de 1500 meter was er voor Itzhak de Laat geen eremetaal op de 500 meter. Hij lag op koers voor eremetaal, maar Semen Elistratov haalde hem in de laatste bocht in en eindigde zo als vierde. Het goud op de 500 meter was voor de Hongaar Shaolin Sandor Liu, die zijn broer Shaoang Liu op de sprint naar de finish versloeg. 

In het klassement na twee afstanden leidt Shaoang Liu met 55 punten, gevolgd door titelhouder Shaolin Sandor Liu met 36 punten en De Laat op 29 punten. Op zondag staan nog de 1000 meter en de superfinale over 3000 meter voor het individuele klassement op het programma