Volledig scherm
© epa

Oranje moet oppassen voor 'gevalletje-Rooney'

Het belooft een hete avond te worden bij Turkije - Nederland. 'Prima', zegt Robin van Persie. 'Zo'n prachtige test krijgen we niet meer tot aan het WK.' In een van emotie overkokend stadion dreigt vanavond één gevaar voor Oranje. Dat Van Persie of iemand anders zijn hoofd verliest en door een rode kaart (of twee gele) de start van het WK misloopt.

 
Eigenlijk is er elk toernooi wel iemand de lul. Ik hoop dat wij nu niks geks meemaken, maar ik ben er niet helemaal gerust op.'
Dirk Kuyt
Volledig scherm
Rooney krijgt rood van arbiter Stark in Montenegro. © REUTERS

Bij de training van het Nederlands elftal was het gisteravond nog rustig in het Sükrü Saraçoglu Stadion. Maar vandaag zal hier, aan de Aziatische kant van Istanboel, het rumoer snel toenemen in de uren tot de aftrap van Turkije - Nederland.In een stadion met een geladen sfeer kunnen er gekke dingen gebeuren.

Vraag het maar aan Wayne Rooney. Hij is hét voorbeeld van een topspeler die in de laatste kwalificatiewedstrijd op weg naar een groot toernooi zijn hoofd verloor, en daar een hoge prijs voor betaalde.Rooney liet zich in 2011 provoceren op een hete oktoberavond in Montenegro. Zijn rode kaart wegens natrappen zette Engeland op zijn kop, want hun sterspeler werd voor de eerste drie duels op het EK van 2012 geschorst. Dat kwam neer op de hele poulefase, al werd in hoger beroep later één duel kwijtgescholden.

Andere 'namen' die een moment van kortsluiting duur kwam te staan? Paraguay-doelman Luis Chilavert. Hij miste in 2002 de eerste poulewedstrijd op het WK in Zuid-Korea en Japan. En Andrei Arsjavin. Die verloor ooit zijn hoofd tegen dreumes Andorra en miste als sterspeler van Rusland de eerste twee duels van EURO 2008.

'Eigenlijk is er elk toernooi wel iemand de lul', zegt Dirk Kuyt op weg naar de wedstrijd van Oranje. 'Ik hoop dat wij nu niks geks meemaken, maar ik ben er niet helemaal gerust op.'

Geel niet erg
Het Nederlands elftal heeft liefst acht spelers in de selectie die één gele kaart achter hun naam hebben staan. Maar om misverstanden te voorkomen: als daar vanavond nog één gele prent bijkomt, is dat geen probleem. Alleen spelers die in de laatste WK-kwalificatiewedstrijd direct rood of twéé keer geel krijgen, worden geschorst voor ten minste één groepswedstrijd op het WK in Brazilië. De FIFA heeft laten weten dat spelers die in twee afzonderlijke kwalificatiewedstrijden een boeking hebben gekregen met een schone lei naar Brazilië gaan, net als spelers met één gele prent achter hun naam.