Volledig scherm
Bondscoach Louis van Gaal. © anp

Oranje wil 2013 ongeslagen afsluiten tegen Colombia

UpdateHet Nederlands elftal is zondag met een uitgedunde groep begonnen aan de voorbereiding op de laatste interland van dit jaar. Afgezien van doelman Jasper Cillessen bleven alle basisspelers uit de oefeninterland van zaterdag tegen Japan (2-2) binnen in Hotel Huis ter Duin.

Bondscoach Louis van Gaal verscheen met 11 internationals op het veld van Quick Boys in Katwijk. Daar herinnerden kapotte bierflesjes en resten afgestoken vuurwerk aan de gewonnen amateurkraker van een dag eerder tegen Sparta Nijkerk.

Van Gaal moest zondag afscheid nemen van Bruno Martins Indi en Jetro Willems, die beiden vanwege fysieke klachten niet in actie kunnen komen tegen Colombia. Martins Indi liep in de aanloop naar het duel met Japan een spierblessure op, Willems kreeg zaterdag als invaller last van zijn knie. De bondscoach riep Patrick van Aanholt, de linksback van Vitesse, op om zijn gehavende defensie te versterken.

Van Aanholt is na Davy Pröpper de tweede speler van Vitesse die een uitnodiging voor Oranje heeft afgedwongen. Pröpper werd vorige week al bij de selectie gehaald nadat Jordy Clasie en Robin van Persie zich geblesseerd hadden afgemeld.

Beide spelers van de koploper van de eredivisie hopen net als Joël Veltman (Ajax) dinsdag te mogen debuteren. Als het Nederlands elftal ook tegen Colombia overeind blijft, sluit de equipe van Van Gaal het interlandjaar ongeslagen af. Dat gebeurde in 2009, opvallend genoeg ook in het jaar voor het WK, voor het laatst.

De spelers van Oranje beseffen dat het tegen de nummer 4 van de wereldranglijst in ieder geval beter moet dan zaterdag in Genk tegen Japan. Toen werd de ploeg van Van Gaal na rust overlopen door de Aziatische kampioen.

Hoewel Oranje de Japanners nog op een gelijkspel wist te houden, voelde dat gezien het spelbeeld voor de meeste spelers toch als een nederlaag. De Colombianen die zich in Amstelveen voorbereiden op het duel met Oranje, waren afgelopen week in Brussel met 2-0 te sterk voor België.

Colombiaanse cameraploegen wilden zondag na de training in Katwijk allemaal van assistent-bondscoach en voormalig topspits Patrick Kluivert horen wat hij van Radamel Falcao vindt. De topschutter van AS Monaco is dé ster van de ploeg van bondscoach José Pekerman, die verder bekende spelers als Santiago Arias (PSV), Cristian Zapata (AC Milan) en James Rodriguez (AS Monaco) heeft meegenomen. Colombia eindigde in de WK-kwalificatie als tweede achter Argentinië en is daardoor komende zomer voor de vijfde keer van de partij op het WK.

De interlands van dit kalenderjaar:
Nederland - Italië 1-1 (6 februari, oefeninterland),
Nederland - Estland 3-0 (22 maart, WK-kwalificatie),
Nederland - Roemenië 4-0 (26 maart, WK-kwalificatie),
Indonesië - Nederland 0-3 (7 juni, oefeninterland),
China - Nederland 0-2 (11 juni, oefeninterland),
Portugal - Nederland 1-1 (14 augustus, oefeninterland),
Estland - Nederland 2-2 (6 september, WK-kwalificatie),
Andorra - Nederland 0-2 (10 september, WK-kwalificatie),
Nederland - Hongarije 8-1 (11 oktober, WK-kwalificatie),
Turkije - Nederland 0-2 (15 oktober, WK-kwalificatie),
Japan - Nederland 2-2 (16 november, oefeninterland).