Volledig scherm
© China Xinhua News

Oudste deelnemer Olympische Spelen overleden

De huidige wereldrecordhouder Jürgen Schult was nog niet geboren toen voormalig discuswerper Guo Jie, tot voor kort de oudste deelnemer aan de Olympische Spelen, zijn persoonlijk record van ruim 41 meter wierp op de Spelen van Berlijn. De Chinees is op 103-jarige leeftijd overleden. Jie vertegenwoordigde China in het discuswerpen op de Spelen van 1936 in Berlijn.

Guo Jie overleed zondag in de Chinese stad Xi'an. De in januari 1912 geboren voormalige atleet verbeterde in 1936 het Chinese nationale record door de discus 41,07 meter ver te gooien, waarmee hij zich verzekerde van kwalificatie voor de Spelen in Berlijn. Het huidige wereldrecord  van de Duitser Schult bedraagt 74,08 meter. In Berlijn wist Guo Jie zich met zijn worp niet te plaatsen voor de olympische finale.

De olympische droom van Guo ontstond pas in 1932. De leergierige Aziaat las over Liu Changchun die participeerde bij het grootste sportevenement ter wereld in Los Angeles. Zijn droom kwam uit, maar door het ontbreken van financiële steun, en dus ook het ontbreken van trainingsmateriaal en een coach, schopte hij het nooit tot de echte wereldtop.

Na de spelen dook Guo Jie direct de collegebanken in. In 1954 werd Guo Jie professor aan het Instituut voor Sport in Xi'an. Hij werd een nationaal symbool en mocht op 96-jarige leeftijd in aanloop naar de Spelen van 2008 in Peking de fakkel met de olympische vlam dragen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement